Rošády by byly i bez Červíčka, s ním ale přišly dřív

Praha – Martin Červíček po svém konci v nejvyšší funkci policejního sboru míří do čela krajské královéhradecké policie. Spustil tím pomyslný kulový blesk výměny ředitelů v Pardubickém, Jihočeském kraji a na Vysočině. První náměstek policejního prezidenta Tomáš Tuhý uvedl, že výměna krajských ředitelů byla v plánu už několik let a že by nejvyšší policejní manažeři mohli procházet rotacemi i v budoucnu. Jde o dozvuk politických her, díky nimž se zrodilo dvojvládí v čele policie, uvedl v Interview Daniely Drtinové šéf nezávislých policejních odborů Milan Štěpánek s tím, že Červíček má rozhodně zůstat ve vysoké policejní funkci.

„Takového policisty se zkušenostmi a praxí by byla škoda. Je potřeba, aby vykonával kvalitní funkci. Za posledních několik let se policie zbavuje policejního prezidenta čím dál méně důstojným způsobem,“ prohlásil Štěpánek. Bývalý policejní ředitel by podle něj neměl zapadnout v nějaké okrajové funkci. O změnách ve vedení krajských ředitelství prý spolu s Červíčkem mluvili už v minulém roce.

Rozhodně k pohybu v krajských vedeních nedochází proto, že by snad ředitelé neprojevovali dostatečnou kvalitu. „Znám krajské ředitele a jsou to, myslím, lidé na svých místech,“ soudí šéf nezávislých policejních odborů. Že by rošáda proběhla jen kvůli Červíčkově žádosti o místo v čele královéhradecké policie, popřel i Tuhý.

Červíček v čele policie v Královéhradeckém kraji nahradí Jana Švejdara, který se stane ředitelem policie v Pardubickém kraji. Její šéf Radek Malíř se přesune do čela policie v Kraji Vysočina, odkud se nynější ředitel Miloš Trojánek přesune do vedení jihočeské policie. V jižních Čechách nyní řídí policii Radomír Heřman, kterého Tuhý pověřil vedením projektu zaměřeného na modernizaci policejního školství a technického zabezpečení policie pro živelní katastrofy.

Za dvojvládím u policie stály politické hrátky, v budoucnu se jich vyvarujme

Štěpánek vnímá celou situaci kolem dvou policejních prezidentů Martina Červíčka a Petra Lessyho jako vyústění politických her. „Asi to tak vždycky bude, že bude strana nebo koalice, která je u moci, chtít ovládat ministerstvo vnitra, potažmo policii,“ posteskl si a dodal, že do budoucna by se obdobné destabilizační praktiky měly policii vyhnout. Poškozují nějaký systémový směr, střídání po roce nebo dvou považuje Štěpánek za scestné.