Zeman slavil na Hradě rok první, podle politiků měl zvolit jiné místo

Praha - Prezident Miloš Zeman oslavil první rok v úřadě se svými přáteli, podporovateli i některými politiky. Místem oslavy se večer staly prostory Pražského hradu, konkrétně jeden z nejslavnostnějších: Španělský sál. Oslava s názvem „Můj první rok s vámi“ se nesla ve znamení pohoštění a koncertu Hudby Hradní stráže. Pozvánku dostalo na 260 lidí. O koho konkrétně šlo, ale mluvčí Hradu Jiří Ovčáček odmítl oznámit. Pouze uvedl, že výběr byl čistě na prezidentově uvážení, neboť nejde o státní, nýbrž soukromou akci. Právě proto ale podle mnohých politiků na Pražský hrad nepatří.

České televizi se podařilo zjistit účast například expremiéra Jiřího Rusnoka, jeho ministrů Tomáše Podvínského, Marie Benešové nebo senátora Jaroslava Palase. Na večírek měli dorazit také režisér Filip Renč, zpěvák Milan Drobný nebo bývalý fotbalista Antonín Panenka. „Není to státní akt typu inaugurace nebo oslav státního svátku 28. října. Jde o oficiální akci pana prezidenta, na kterou si zve své hosty, aby si připomněli všichni společně rok od inaugurace,“ řekl Ovčáček.

Na otázku ohledně toho, kolik celý večírek stojí, pouze odpověděl, že Kancelář se snaží být maximálně úsporná. I proto prý napříkald hudební doprovod zajistí orchestr Hradní stráže. Na úhradu slouží v takovém případě i druhá část prezidentova platu, takzvaná paušální náhrada.

Pozvánku do Španělského sálu dostávali zákonodárci obyčejně vždy jednou za pět let - na den, kdy volili prezidenta. Většina z nich dnes večer na seznamu není. Převážná většina si z toho ale hlavu neláme.

Španělský sál
Zdroj: ČT24/Hrad.cz

Pavel Kováčik (KSČM) předseda poslaneckého klubu strany: „Já v tom nevidím nic špatného, pokud to není nějak bombastické, opulentní.“

Jan Bartošek (KDU-ČSL) místopředseda sněmovny a strany: „Není prezidentem všech, přestože by tam samozřejmě dle mého soudu měl pozvat nějaké veřejné činitele.“

Jiří Dienstbier (ČSSD) ministr pro lidská práva: „Taková velká oslava pro kamarády za státní peníze. Aspoň možná víme, k čemu pan prezident vytvořil ten fond na úhradu státního dluhu…“

Ladislav Špaček, bývalý mluvčí prezidenta Václava Havla: „Je to běžná věc, že prezident pořádá čas od času - stejně jako pořádá tiskové konference pro novináře, tak může pořádat i společenská setkání.“

Akce podobného typu pořádaly hlavy státu i v minulosti. Třeba v roce 2008 si Václav Klaus společně s pozvanými hosty připomněl ve Španělském sále 90 let od vzniku Kanceláře prezidenta. Václav Havel tam zase oslavil své 60. narozeniny.

Zemanův rok první - ve znamení hradních oslav (zdroj: ČT24)
  • Zeman byl do prezidentské funkce slavnostně uveden loni 8. března. O den dříve svůj druhý prezidentský mandát ukončil jeho předchůdce Václav Klaus.
  • Podle některých politiků nespojuje zemi a příliš široce si vykládá své pravomoci. Další naopak oceňují, že je prezidentem aktivním a proevropským, který dovedl zemi k předčasným volbám.