Houskův vrah „dohrál“, tak se přiznal. Neměl ponětí, kdo je jeho oběť

Ústí nad Labem - Muž středního věku z Teplicka, kterého policie obvinila z vraždy podnikatele a vlivného člena ČSSD Romana Housky, se k činu sám přiznal. Od konce ledna už pro vyšetřovatele představoval hlavního podezřelého, policisté ho předvolali na služebnu místo pořádání manévrů. Podle náměstka krajského ředitele Bohumila Kotase je muž inteligentní a došlo mu, že dohrál. Při přiznání prý vypověděl věci, o nichž mohl vědět pouze vrah. S Houskou se podle policistů vůbec neznal a osudné setkání bylo náhodné. Kdo je obětí činu, se údajný střelec dozvěděl až z médií. Soud už muže poslal do vazby, žalobci ji pro něj navrhli kvůli obavám z útěku.

Kriminalisté po vrahovi, který do Housky vystřelil čtyři rány, pátrali týdny. Po vraždě celou ulici prohledávali dva dny, vražednou zbraň ale nenašli. Vedle mrtvého Housky ležel paralyzér, na němž měla být vrahova DNA. Podle informací České televize policisté obviněného muže už dříve vyslýchali, ale nezadrželi. Nyní se prý policistům přiznal sám.

„Ovšem my už jsme tuto osobu měli delší dobu v hledáčku na základě důkazů a dalších šetření. Otázkou bylo, jak se k té osobě dostat. Jestli pořádat policejní manévry a obklíčit dům. S ohledem na jeho okolí a rodinu jsme zvolili formu jakéhosi předvolání k dalším úkonům. To, že sám přijde a přizná se, byla jedna z verzí, kterou jsme předpokládali,“ uvedl na tiskové konferenci náměstek krajského policejního ředitele Bohumil Kotas. Pachatele označil za inteligentního, takže mu došlo, že dohrál. „Přišel, odevzdal zbraň, o které prohlásil, že s ní zavraždil pana Housku a učinil spontánní doznání,“ dodal.

Šlo o náhodné setkání, aktéři se neznali

Dosud nasbírané informace policistů podle Charváta nijak nenasvědčují verzi, že by vrah byl na Housku najat nebo že by šlo o politický motiv. „S největší pravděpodobností se jednalo o náhodné setkání dvou lidí, kteří se prostě neměli setkat a skončilo to vraždou pana Housky,“ upřesnil Charvát s tím, že zřejmě došlo ke rvačce. Státní zástupce Jan Jakovec doplnil, že celý příběh má poměrně „banální“ historii. Podrobnosti k celé události ale nechtěli vyšetřovatelé přilíš detailně popisovat. Uvedli jen, že Houskův vrah, který za sebou nemá žádnou trestní minulost, se prý s obětí potkal poprvé až na místě činu. Došlo ke konfliktu, potyčka pak vyústila ve čtyři výstřely. Pistoli měl střelec v držení legálně. Oba dva se podle poznatků policie neznali, pachatel prý identitu oběti zjistil až z médií po činu.

Jsme si jisti, že máme vraha, tvrdí vyšetřovatelé

Na základě informací z místa činu a informací od obviněného pachatele mají policisté jistotu, že vraždu spáchal právě on. Uvedl totiž informace, které může vědět pouze Houskův vrah. „Jiná otázka je otázka motivace, ale je potřeba si uvědomit, že tento člověk nyní hraje o výši trestní sazby, může tedy na svou obhajobu uvádět věci, které se nám na první pohled nezdají, ale v dalším vyšetřování případ rozmotáme,“ předeslal Kotas.

Housku zastřelil pachatel loni 18. listopadu 2013 u vily v Chomutově, kde žil s bývalou hejtmankou a současnou náměstkyní hejtmana Janou Vaňhovou (ČSSD). Mrtvého našel podnikatel, spoluvlastník stavební společnosti RRR s.r.o. Vlastimil Rindoš, který s ním měl domluvenou schůzku. Poprvé se s pachatelem policisté potkali 8. ledna v rámci prověřování možných podezřelých. Od 20. ledna už s ním na základě výsledků genetické expertizy pracovali jako s podezřelým číslo jedna. „Veškerá činnost směřovala k zajištění důkazů, abychom byli schopni ho usvědčit. Odpíchli jsme se skutečně od paralyzéru, zjistili jsme, že má souvislost s podezřelým. Našli jsme pak na místě činu stopu DNA, která pocházela od včera zadržené osoby,“ přiblížil vedoucí týmu vyšetřovatelů Martin Charvát.