Policie zasahovala v sídle ČEZu kvůli Severomoravské energetice

Praha - Protikorupční policie podle informací ČT zasahovala v budově ČEZu. Chtěla materiály k jedné z obchodních transakcí, kde mohlo dojít k vyvádění peněz z tého státní firmy. Podle mluvčího ČEZu Ladislava Kříže si policie vyžádala dokumenty k vytěsnění minoritních akcionářů v distribuční firmě Severomoravská energetika.

„Dnes ráno tři příslušníci z Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality v civilu navštívili ČEZ a vyžádali si dokumenty, které byly spojené s procesem vytěsnění minoritních akcionářů v distribuční společnosti Severomoravská energetika. Tyto dokumenty jsme jim předali. Jsme přesvědčeni, že tady k žádnému pochybení rozhodně nedošlo,“ řekl ČT Kříž. Severomoravskou energetiku ČEZ ovládl v roce 2007. Podle informací Respektu někteří lidé z vedení ČEZu údajně zvýšením výkupní ceny akcií poškodili mateřskou firmu o 300 milionů korun.

Protikorupční policie vyšetřuje ČEZ i kvůli solárním elektrárnám. Od konce roku 2012 znovu prověřuje okolnosti, za kterých je polostátní energetický gigant ČEZ koupil od firmy Amun.Re. ČEZ koupil od Amun.Re za pět miliard korun obří solární parky u Ralska a Mimoně na Českolipsku. Firma přitom neměla v oboru žádné zkušenosti. Následně se v médiích objevily informace o tom, že má nejasnou vlastnickou strukturu, za kterou se mohou skrývat vlivní lobbisté. Podle informací ČT by za ní mohli stát právníci z někdejší firmy Šachta & Partners nyní MSB Legal. 

Brífink ČEZ k policejnímu vyžádání dokumentů (zdroj: ČT24)

Policie na případu intenzivně pracovala půl roku. V lednu 2012 došla k závěru, že ve věci nejde o podezření z trestného činu, a proto případ odložila. Kauzou se tehdy zabýval nyní již bývalý pracovník protikorupční policie. Vedení útvaru ale záležitost později prověřilo a koncem roku 2012 rozhodlo případ znovu otevřít.

Reportéři ČT navíc nedávno informovali, že tři ze čtyř největších solárních elektráren ČEZu - v Ralsku, Mimoni a Vranovské Vsi - mohly získat povolení k výrobě podvodem a vysoké státní dotace na sluneční elektřinu tak pobírají neprávem. ČEZ podezření odmítá.