Bude se o euru či dostavbě Temelína rozhodovat v referendu?

Praha – Poté, co nově zvolená politická reprezentace začala chystat změnu pravomocí prezidenta republiky, objevuje se další plán na zásadní ústavní změny. Potřebnou třípětinovou většinu by mohl kabinet premiéra Bohuslava Sobotky získat mezi zákonodárci při prosazování návrhu o obecném referendu. Lidé by tak mohli v budoucnu rozhodovat třeba o zavedení eura nebo dostavbě Temelína. Pravicové parlamentní strany ODS a TOP 09 se dlouhodobě shodují na tom, že k referendu by se v systému zastupitelské demokracie mělo sahat jen ve výjimečných případech.

Předseda legislativní rady vlády Jiří Dienstbier (ČSSD) si je vědom faktu, že ke schválení ústavního zákona bude vláda potřebovat i hlasy poslanců mimo koaliční strany. Dá se předpokládat, že změnu by podpořilo hnutí Úsvit, které prosazení zákona o referendu dlouhodobě označuje za svou prioritu. Stejně tak v minulosti avizovali podporu záměru komunisté.

Obě strany už přitom návrhy z vlastní dílny představily, vláda se přesto ani k jednomu nepřiklonila. Předlohu zákona, kterou stranám poslalo hnutí Úsvit v lednu tohoto roku, označil Jiří Dienstbier za právní paskvil.

Vláda připravuje zákon o referendu (zdroj: ČT24)

Jak komunisté, tak Úsvit připouštějí ochotu ke kompromisu, pokud má zákon o referendu projít. Na rozdíl od jejich verzí chce třeba Sobotkův kabinet jasně definovanou minimální účast pro platnost lidového hlasování. Předseda Úsvitu Tomio Okamura se proti takové podmínce staví, žádné volby v ČR podle něj nevyžadují jakékoli kvórum – hlas voliče by tak měl rázem jinou váhu ve volbách a jinou v referendu. Shoda panuje naopak v otázce sta tisíc podpisů jako minimu pro svolání hlasování.

Ve svém návrhu vláda hodlá vymezit záležitosti, k nimž nebude možné referendum svolat. Lidé tak nebudou moci hlasovat třeba o státním rozpočtu nebo v daňových otázkách. Ani možnost změnit ústavu cestou referenda zákonodárci nechystají.

Další významné legislativní plány koalice:

  • Snížení DPH na léky a knihy od roku 2015
  • Nový zákon o veřejných zakázkách, který má zjednodušit jejich zadávání
  • Novela vysokoškolského zákona, která vyjasní jmenování profesorů
  • Rozšíření pravomocí veřejné ochránkyně práv Anny Šabatové, aby mohla navrhovat zrušení norem odporujících ústavě