Zeman: K odvolání šéfky pražského zastupitelství není důvod

Praha - Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman kvůli kauze Opencard nehodlá navrhovat odvolání šéfky Městského státního zastupitelství v Praze Jany Hercegové. Řekl to v Otázkách Václava Moravce. Zeman se tento týden sešel s ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou. Ta ho žádala, aby prověřil pražské městské státní zastupitelství právě kvůli případu karet Opencard. Válková je znepokojená tím, že se i přes četná trestní oznámení nedaří postavit před soud údajné viníky.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman zatím nemá zákonné důvody pro to, aby navrhl odvolání šéfky pražského státního zastupitelství Jany Hercegové. Prohlásil to v Otázkách Václava Moravce: „Mohu zodpovědně říci že, jestliže zjistím u jakéhokoli vedoucího státního zástupce závažné porušení povinností, potom neprodleně podám návrh (na jeho odvolání). Nebudu podávat návrh tam, kde by nebyl úspěšný.“ 

Válková žádala Zemana, aby prověřil kauzu Opencard u pražského soudu, nejprve v dopise. V úterý se pak sešli osobně. Ministryně poukazuje na to, že řešení případu může být podle ní projevem nedostatečné kvality činnosti Městského státního zastupitelství v Praze. 

Nepravomocně odsouzení jsou zatím jen úředníci

Pražský městský soud zatím nepravomocně uznal vinnými pouze řadové úředníky z magistrátu hlavního města. Předseda soudního senátu ale zároveň zdůraznil, že tito obžalovaní rozhodně nebyli hlavními aktéry či hybateli událostí. I Válková by chtěla u soudu vidět hlavní viníky, kteří jsou za nevýhodné financování karty Pražana zodpovědní. 

Zeman ale žádné pochybení ze strany pražského zastupitelství nevidí. Kdyby tomu tak prý bylo, odvolání Jany Hercegové by sám navrhl. Zároveň ale dodal, že pokud není ministryně s prací pražského zastupitelství spokojená, může sama jeho šéfku odvolat.

Rozhovor s Pavlem Zemanem v Otázkách Václava Moravce (zdroj: ČT24)