Vítr zkomplikoval provoz na tratích i v horských areálech

Praha – Území České republiky po celý den trápil silný vítr; na mnoha místech bral střechy a vyvracel stromy, kvůli popadaným větvím přerušil provoz na některých železničních tratích. Problémy způsobil i v některých lyžařských areálech. Výstraha meteorologů platí ve většině krajů do dnešních 20:00.

Větve spadlé na trakční vedení přerušily ráno provoz na železnici mezi Hlubokou nad Vltavou a Zámostím v jižních Čechách na trati z Prahy do Českých Budějovic. Silný vítr zablokoval také koleje mezi Jedlovou a Svorem na trati z Bakova do České Lípy. Kvůli spadaným stromům ještě odpoledne nejezdily vlaky v úsecích Česká Kamenice–Mlýny, Osek–Louka u Litvínova. Na úseku Žihle–Blatno (mezi Plzní a Žatcem) se výluka týkala i rychlíků.

Nejvýraznější byly údery větru na severu Čech, ve zdejších horských oblastech dosahovaly jeho poryvy více než 100 kilometrů v hodině a vůbec nejvíce, 126 kilometrů za hodinu, ukázala stanice přímo v Ústí nad Labem v Kočkově. „Byl to ale ojedinělý náraz, který je dán polohou stanice,“ řekl Pavel Jůza z Českého hydrometeorologického ústavu v Ústí nad Labem. Dnes zatím naměřila největší náraz stanice na Milešovce - bezmála 112 kilometrů v hodině.

Vítr zasadil horským střediskům po teplé zimě další ránu

Horské areály, jejichž chod neukončila teplá zima, tak včera a dnes sezonu spěšně končily; Klínovec musel kvůli větru zastavit lanovky, lyžování chce ale udržet do konce měsíce. Stejná situace se jako v Krušnohoří se opakovala i v Krkonoších a Orlických horách. Zastavit musela většina lanovek ve Špindlerově Mlýně, omezený byl i provoz lanovky na Černou horu ve SkiResortu Černá hora - Pec. Oba víkendové dny byla odstavená i čenkovická lanovka na Orlickoústecku.

Události: Silný vítr zkomplikoval život zimním střediskům (zdroj: ČT24)

Navzdory větru a dešti se lyžovalo na Šumavě. Na zadovský slalomový závod dorazila stovka lidí. Areál s počasím bojuje o poslední lyžaře, nedostatek sněhu je letos připravil o třetinu tržeb. Podle provozovatele areálu na Zadově Luďka Stárka se navíc už od 20. prosince dá co do podmínek mluvit o jarním lyžování.

Naopak až deset centimetrů sněhu napadlo o víkendu v Jeseníkách. Sníh však pokryl jen nejvyšší partie, lyžařské podmínky se tak zlepšily na Ovčárně. Pomohl i vylepšit trasu na Švýcárnu pro běžkaře. Ostatní areály se dnes ale i zde potýkaly s deštěm.

V Polsku vzala vichřice život vodákovi

Zatímco v Česku kvůli silnému větru nebyl nikdo zraněn, v Polsku si vichřice podle zpravodajské televize TVN 24 zřejmě vyžádala lidský život. Třiatřicetiletý vodák plul v doprovodu kolegy na kajaku po jezeře u Štětína na severozápadě země, než vichr obě loďky převrhl. Muž podle záchranářů pravděpodobně neměl sílu dostat se ke břehu a utonul.