Reakce na Zemanovy výtky: K plavebnímu kanálu potřebuje vláda souhlas sousedů

Praha – Pokud vláda zastaví studii, která prověřuje možnost stavby kanálu Dunaj–Odra–Labe, znevěrohodní tím naplňování vlastní koaliční smlouvy, protože propříště může porušit i její další body. Myslí si to prezident Miloš Zeman, o jehož postoji dnes informoval hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Vláda se ale proti výtkám prezidenta ohrazuje, že projekt ještě nepohřbila – přípravy na studii chce jen pozastavit, aby možnosti vodní stavby probrala se sousedními zeměmi, jichž by se plavební kanál rovněž dotkl a které nesouhlasí s financováním nákladné stavby z evropských fondů.

„Během návštěvy Olomouckého kraje… tomuto projektu vyslovili podporu jak podnikatelé, tak i třeba hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil,“ tvrdí Ovčáček. Zeman probíral plán výstavby evropské vodní cesty také při své loňské návštěvě Polska s tamním protějškem Bronislawem Komorowskym, který myšlenku podpořil.

Soutěž ministr dopravy pozdrží, jedná o mezinárodní shodě

Ministr dopravy Antonín Prachař (ANO) chce před případným vypsáním soutěže na zhotovitele studie proveditelnosti k vodnímu koridoru Dunaj–Odra–Labe oslovit státy, kterých se věc týká. „Neznamená to tedy, že ministr dopravy 'škrtl' celý projekt kanálu D–O–L, pouze chce před vypracováním nákladné studie ověřit, jaké jsou postoje sousedních států a Evropské unie,“ uvedlo ministerstvo.

Premiér Bohuslav Sobotka navíc po jednání vlády připomněl, že dva okolní státy nesouhlasí s financováním stavby z evropských fondů. Realizace je podle něj natolik ekonomicky náročná, že bez evropských peněz nemá cenu o ní uvažovat.

Jiří Ovčáček: Prezident vytýká vládě postoj k plavebnímu kanálu (zdroj: ČT24)

Výběrové řízení na zhotovitele studie bylo podle resortu pouze předběžně oznámeno, nikdo jej ale ještě nevypsal. Prachařův úřad tedy nic oficiálně nezavazuje soutěž vypsat. Za zmínku stojí, že komise Akademie věd pro životní prostředí koncem února uvedla, že výstavba takového kanálu nemá nyní ekonomické, sociální ani ekologické opodstatnění.

Proti koaliční smlouvě se nijak nestavíme, kroutí hlavou Bělobrádek

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) věcně reagoval na Ovčáčkovu výtku, vláda se podle jeho slov nijak nebrání mezinárodnímu jednání se zeměmi, které nesouhlasily s financováním stavby z evropských peněz. „Nejprve je potřeba na diplomatické úrovni překonat nesouhlas zemí, kterým se stavba nelíbí. Teprve pak má význam vynakládat prostředky daňových poplatníků na další přípravné práce včetně studií,“ poznamenal premiér. Vyzval prezidenta, aby i on podpořil v rámci svých možností diplomatickou aktivitu.

Premiér Bohuslav Sobotka: „Chci připomenout, že stavba je tak nesmírně ekonomicky náročná, že si nelze představit její financování bez evropských fondů. V tuto chvíli se to kvůli nesouhlasu okolních států nepodařilo.“

Vicepremiér Pavel Bělobrádek: „K porušení koaliční smlouvy podle mého názoru nedošlo, protože nikde není, že budeme tento projekt podporovat nebo dokonce realizovat. Pokud to mohu přeformulovat do svých slov, je tam, že se budeme zabývat touto možností a uděláme si analýzy.“

Prezident je velkým zastáncem průplavu, který by spojoval Labe, Dunaj a Odru. Podle něj by pomohl nastartovat české hospodářství. Zeman prosazoval projekt i při nedávné návštěvě Evropského parlamentu.

Sobotka: Musíme jednat o souhlasu sousedních zemí se stavbou kanálu (zdroj: ČT24)