IKEM může nově zkoumat v Elipse

Praha – Pražský institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) otevřel nový pavilon pro vědu a výzkum s názvem Elipsa. Pavilon za bezmála 98 milionů korun poskytuje nové laboratoře a zázemí pro výzkum v oblasti kardiovaskulárních chorob, transplantací životně důležitých orgánů, diabetologie a poruch metabolismu.

Elipsa nabízí vědcům 880 m2 nových laboratoří a dalších 1 270 m2 zázemí. Stavba trvala 18 měsíců a budova by měla být nízkoenergetická. „Snahou bylo dosáhnout co nejnižších nákladů na provoz. V novém pavilonu například nenajdete jiné osvětlení než LEDkové, které spotřebuje o dvě třetiny méně energie, než kdyby se svítilo klasickými panely. Úspor na vytápění budovy jsme pak dosáhli díky efektivním rekuperačním jednotkám v suterénu,“ vysvětluje architekt Petr Neřold ze Studia A91, který se na projektu podílel. 

Nové prostory budou využívat týmy zabývající se diabetem, transplantacemi a onemocněním kardiovaskulárního systému. „Výsledky získané v rámci výzkumu budou používány pro účinnější prevenci a léčbu v oblasti chorob krevního oběhu, metabolických poruch spojených s diabetem a rovněž i pro další zlepšení transplantačního programu v rámci IKEMu,“ vysvětluje přednosta Centra experimentální medicíny IKEM Luděk Červenka.

IKEM otevřel nový pavilon (zdroj: ČT24)

V prvním patře bude zvěřinec se stovkami potkanů

V prvním patře pavilonu bude zvěřinec, do kterého se už brzy přestěhují stovky potkanů, na nichž bude výzkum probíhat. Potkanům jsou lékaři schopni způsobit lidské choroby. Například jim přidají nebo uberou takový gen, který způsobuje vysoký tlak, umějí jim navodit srdeční selhání i jiné kardiovaskulární obtíže. 

Elipsa stála 98 milionů korun. „Samotná stavba stála IKEM 88,5 milionu korun, vybavení necelých deset milionů. Vše bylo financováno z vlastních peněz. Díky ekonomické situaci a poklesu cen ve stavebnictví jsme navíc dokázali cenu na začátku zásadně stlačit ve veřejné soutěži a následně ji udržet i v průběhu stavby. Celkem jsme tak ušetřili 38 procent,“ uvedl náměstek pro ekonomiku a provoz Michal Stiborek.

IKEM chce postavit další dva pavilony

Plány IKEMu postavením Elipsy nekončí. „Už teď se pouštíme do nového projektu – tentokrát do přípravy výstavby pavilonu G1, G2 – tedy nového akutního příjmu, potřebných nových prostorů pro Kliniku anesteziologie, resuscitace a intenzivní péče IKEM, která se v posledních dvou letech rychle a dynamicky rozvíjí,“ uvedl ředitel IKEMu Aleš Herman.