Poslanci budou řešit rušení újezdu v Brdech nebo vyšetřovací komisi k Opencard

Praha - Poslanci budou na březnové schůzi projednávat mimo jiné návrh na zrušení vojenského újezdu v Brdech. Sněmovna bude rovněž volit členy rad, které dohlížejí na Českou televizi a Český rozhlas a na pořad by se měla dostat i vyšetřovací komise k případu Opencard. Na této schůzi bude poprvé platit zákaz prodeje alkoholu ve sněmovních restauracích.

Začíná březnová schůze sněmovny (zdroj: ČT24)

V závěrečném schvalování by poslanci měli rozhodnout o šestici norem. Patří mezi ně novela energetického zákona, která řeší výkladové nejasnosti ohledně výběru ceny na podporu obnovitelných zdrojů. Pozornost ale vzbudil hlavně kontroverzní pozměňovací návrh Milana Urbana (ČSSD), který by změnil řízení Energetického regulačního úřadu tak, aby ho místo předsedkyně řídila pětičlenná rada.

Poslanci se budou zabývat také zrušením vojenského újezdu Brdy. Ten chce armáda zrušit z finančních důvodů. Proti je však dlouhodobě Středočeský kraj, který nesouhlasí s tím, že část by připadla Plzeňskému kraji. Podle ministra obrany Martina Stropnického by tam mohla vzniknout Chráněná krajinná oblast.

Sněmovna bude rozhodovat i o tom, zda vznikne vyšetřovací komise ke kauze Opencard, kvůli kterému je v hledáčku policie bývalý primátor Svoboda i současný primátor Hudeček. Soud navíc nepravomocně odsoudil pětici magistrátních úředníků, kteří za průběh zakázky odpovídali.