Cestu Šarapatky na Krym platila organizace ultrapravicového aktivisty

Praha - Jako pozorovatel se krymského referenda zúčastnil poslanec za hnutí Úsvit přímé demokracie Milan Šarapatka. Jak zjistila Česká televize, misi financovala Euroasijská pozorovatelna pro demokracii a volby. Na jejím webu přitom pravidelně publikuje belgický aktivista Luc Michel. Francouzská média ho označují za člověka s ultrapravicovými názory, který vyjadřuje podporu světovým diktátorům. O to, kdo cestu Šarapatky na Krym financoval, se politik nezajímal. Spolu se Šarapatkou na Krym odjeli také exposlanec ČSSD a nyní starosta Vysokého Mýta Miloslav Soušek a poslanec ANO Stanislav Berkovec, ani jeden z nich ve své účasti problém nevidí.

Nabídka účasti pro Šarapatku v pozorovatelské misi přišla od bývalého poslance ČSSD Miloslava Souška (současný starosta Vysokého Mýta). Pobyt zastřešovala organizace se zvláštním pozadím. „Letenky hradila Euroasijská pozorovatelna. Byl jsem tam, samozřejmě, gratis. Podrobnosti financování mě zajímaly jen okrajově. Pro mě bylo důležité vidět, co říkají účastníci hlasování a jaká je tam atmosféra,“ řekl k otázce, zda se zajímal o toho, kdo ho na Krym vyslal.

Luc Michel je belgický politický ultrapravicový aktivista, jenž se v osmdesátých letech podílel na přípravě neonacistického bulletinu Naše Evropa, který spolupracoval s otevřeně antisemitskou francouzskou organizací FANE a který v současné době tráví čas tím, že otevřeně podporuje světové diktátory proti „západnímu imperialismu“.

Šarapatka jméno Michel neznal a nepřišlo mu, že se návštěvou Krymu pod jeho „křídly“ jako mezinárodní pozorovatel zkompromitoval. „Nevím, kdo to je, a podrobněji jsem to nestudoval. V tu chvíli mě to netrápilo a ani teď. Myslím, že o svou pověst dbám,“ uvedl zakonodárce.

Šarapatka: Všechno bylo formálně v pořádku a demokraticky

Západ referendum neuznává a OBSE (Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě) ani EU tam pozorovatele nevyslaly. Nicméně někteří pozorovatelé tam byli; Milan Šarapatka, který na hlasování dohlížel na jihovýchodě poloostrova Krym: „Tady ve všech těch volebních místnostech byly formální podmínky splněny… Já nebudu spekulovat, zda to referendum bylo legální, nebo nelegální, ale přání těch lidí, kteří tady žijí, bylo zcela jednoznačné. Referendum proběhlo a lidé se v něm vyjádřili.“

V souvislosti s Krymem, ukrajinskou krizí a organizací Luca Michela je také zajímavé, že na webu organizace se píše, že jedním z jejích cílů je zastavení západních nevládních organizací. Každé zhruba tři dny organizace na webu zveřejňuje videa nazvaná Zprávy ze skutečného Ruska, což jsou videa ruskou vládou placené stanice Russia Today, a také, že veškeré články o Rusku a Ukrajině na webu této společnosti jsou psány ve spolupráci s Russia Today a bývalou státní agenturou RIA Novosti.

„Šlo o to zjistit, jak referendum probíhá. Je lhostejné, kdo zaplatil letenku. Důležité bylo vědět, co se tam děje. Alespoň mně to tak přijde,“ prohlásil Šarapatka.

Spolu se Šarapatkou na Krym odjeli také exposlanec ČSSD a nyní starosta Vysokého Mýta Miloslav Soušek a poslanec ANO Stanislav Berkovec.

Miroslav Soušek svou účast obhajuje tím, že byl ve městě Sudak jako soukromá osoba na pozvání belgické nevládní organizace. „Jel jsem tam jako člověk, který se v minulosti kontroly voleb účastnil. Byli tam se mnou dva čeští poslanci, poslanci z Polska, europoslanec z Maďarska, lidé z Francie a Belgie napříč politickými názory a funkcemi,“ řekl Soušek. Podle něj bylo vše standardní, průběh referenda byl srovnatelný s volbami v Česku, žádné vojáky ani domobranu ve městě neviděl.

Zastupitelé Vysokého Mýta Souškovy výroky odsuzují a nechtějí, aby Vysoké Mýto bylo zmiňováno v souvislosti s krymským referendem na stránkách ruského tisku. Vysoké Mýto je na ruské vojáky citlivé, ve městě byla po roce 1968 silná sovětská posádka.

Také podle poslance hnutí ANO Stanislava Berkovce hlasování proběhlo svobodně a zahraniční poslanci se pohybovali volně podle svého přání. Svým způsobem tak popírá slova předsedy vlády Bohuslava Sobotky, který uvedl, že víkendové referendum je neregulérní, mimochodem proto, že nebyli na Krym vpuštěni mezinárodní pozorovatelé. Situace na Krymu je nevratná, dodal Berkovec pro Deník.cz.