Za manipulaci armádních zakázek padlo dalších devět trestů

České Budějovice – Dalším devíti lidem soud uložil podmínečné tresty od dvou do tří let za manipulaci armádních zakázek. Jedna žena byla zproštěna obžaloby. V celém případu je celkem obžalováno 52 lidí. Podle protikorupční policie měli způsobit škodu 330 milionů korun. Již včera přitom soud uložil prvním devíti lidem podmíněné tresty a jednoho muže zprostil obžaloby. Další rozsudky vynese krajský soud v následujících dnech. Verdikty nejsou pravomocné, obžalovaní se proti nim mohou odvolat.

Dnes udělené tresty se týkaly zmanipulovaných výběrových řízení na úpravu kuchyně v Hlučíně, rekonstrukce kanalizace a čistírny odpadních vod v Libavé, stavebních úprav sociálního zařízení v Bechyni a provozování ubytovny a střediska v Litoměřicích. Obžalovaní se podle spisu například podíleli na tom, že zakázku vždy dostala předem vybraná firma. Šlo o zakázky většinou v hodnotách desítek milionů korun.

Padly pokuty v řádech statisíců

Rozsudek si dnes vyslechli jen čtyři obžalovaní, dalších šest se omluvilo. Kromě podmíněných trestů soud třem osobám zakázal na určitou dobu výkon funkce člena statutárního orgánu. Devět z nich navíc dostalo peněžité tresty v rozmezí od 50 tisíc do 250 tisíc korun.

Státní zástupce vznesl obžalobu kvůli trestným činům zneužívání pravomoci veřejného činitele, pletich při veřejné soutěži a veřejné dražbě, porušování závazných pravidel hospodářského styku, podvodu, nepřímého úplatkářství a zločinného spolčení. Mezi obžalovanými figurovalo 11 bývalých zaměstnanců ministerstva obrany, 38 představitelů podnikatelských subjektů a jejich zaměstnanců, dva notáři a jeden advokát.

Českobudějovický krajský soud začal případ řešit v září 2012. Na prvním líčení se v soudní síni sešlo všech 52 obžalovaných. Podle protikorupční policie ovlivnili nejméně 30 zadávacích zařízení na rekonstrukci objektů v Litoměřicích, Brně, Českých Budějovicích, Pardubicích a Praze. Krátce po zahájení jednání se však tehdy obhájci ohrazovali proti podmínkám soudu, podle nich soudní síň kapacitně nevyhovovala standardům. Předseda senátu Ondřej Vítů rozdělil proces na několik skupin, s nimiž soud vedl líčení odděleně.