Do rady ÚSTR byl zvolen bývalý disident Bárta

Praha – Bývalý senátor a evangelický kněz Zdeněk Bárta byl Senátem zvolen do rady Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR). V tajné volbě získal 46 z 57 odevzdaných hlasů. Ve sněmovně Bártu nominoval poslanecký klub TOP 09 a Starostové, a o jeho úspěchu v Senátu s levicovou většinou se proto spekulovalo.

V sedmičlenné radě ÚSTR byla až dosud dvě místa neobsazená. Jde právě o pozice, na které navrhuje kandidáty sněmovna. Další čtyři senátoři volí z návrhů sdružení a jednoho z návrhů prezidenta.

Nejvyšším orgánem Ústavu je rada, která se skládá ze sedmi členů volených a odvolávaných Senátem. Rada mimo jiné volí a odvolává ředitele ÚSTR. Dalšími orgány ÚSTR je vědecká rada, jež je odborným poradním orgánem ředitele pro badatelskou činnost, a ediční rada.

Činnost ústavu, který má nestranně zkoumat dobu nesvobody, tedy komunismu a nacismu, provázejí pře politiků i zaměstnanců. Loni způsobilo rozruch odvolání ředitele Daniela Hermana, jehož rada následně bez soutěže nahradila na přechodnou dobu Pavlou Foglovou. Rada uvedla, že nebyla s prací Hermana spokojena. Herman, který je nyní poslancem KDU-ČSL a stal se ministrem kultury, ale tvrdil, že odvolání bylo politicky motivované.

Letos oznámila Platforma evropské paměti a svědomí, že pozastavila členství ÚSTR, který je jejím spoluzakladatelem. Podle platformy je důvodem mimo jiné údajná infiltrace komunistických pracovníků do ústavu. Rada ÚSTR nyní hrozí úplným odchodem z platformy, která sídlí v Praze a sdružuje podobné organizace ze zahraničí.

Český ÚSTR je spoluzakladatelem platformy, která je sdružením několika desítek institucí z různých zemí, zabývá se koordinací studia a vyrovnáváním se s totalitní minulostí. Platforma vznikla v roce 2011, kdy zástupci evropských historických ústavů za účasti premiérů ČR, Polska a Maďarska podepsali smlouvu o jejím vzniku.

Vydáno pod