Robert Šlachta: Petr Nečas je pro mě jen osoba z trestního spisu

Praha – Ředitel protimafiánského policejního útvaru, jak se někdy přezdívá Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), Robert Šlachta nepřistupuje k Petru Nečasovi jinak než jako k osobě ze spisu. Nečas stíhaný v kauze uplácení exposlanců ODS v týdeníku Euro znovu přiložil pod kotel mediálních výpadů proti Šlachtovi, když uvedl, že před zásahem na Úřadu vlády v létě 2013, byl Šlachta před svým odvoláním. V Interview Daniely Drtinové Šéf ÚOOZ dnes pouze podotkl, že ho mrzí výpady vůči jeho podřízeným, kteří poctivě pracují. Ohradil se proti tomu, že by jeho lidé pobíhali po republice a chytali si politiky jen tak ze sportu. Jsme řízení policejním prezídiem a hlídá nás státní zástupce, připomíná Šlachta.

„Pro mě je Petr Nečas osobou, která nám prochází trestním spisem a nic víc. Žádný jiný vztah k němu nemám,“ uvedl ředitel protimafiánského útvaru v úvodu Interview Daniely Drtinové. Dodal, že ho trochu mrzí útoky na jeho podřízené. „Když někdo řekne, že náš útvar se na někom přiživuje a vykazuje výsledky někoho jiného, měl by se nejdříve podívat a neurážet poctivé lidi, kteří tam pracují,“ prohlásil s tím, že je třeba, aby se svých lidí zastal.

Po nedělních Nečasových výrocích má za to, že expremiérovy výroky již přešly do osobní roviny. Expremiér Petr Nečas před několika dny týdeníku Euro řekl, že nebýt zásahu na Úřadu vlády v červnu 2013, při kterém byla zadržena sekretářka Nečasovy kanceláře Jana Nagyová, dnes Nečasová, ředitel ÚOOZ Robert Šlachta by byl odvolán. Nečas mu v Euru vytýkal slabé výsledky v oblasti nelegálního alkoholu, které prý nakonec vyústily v metanolovou aféru, a v obchodu s bílým masem. Robert Šlachta k druhé výtce podotkl, že před několika dny jeho útvar „realizoval“ celostátní síť, která v ČR dlouho fungovala.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

„Ohledně metylu nejsme věcně příslušní, abychom zpracovávali daňovou trestnou činnost… Náměstkem policejního prezidenta jsme byli povoláni do týmu, když začal problém s metylalkoholem, ale nedělali jsme otravu metanolem, ale ty zásadní zdroje černého alkoholu. Tam jsme byli zaúkolováni,“ vysvětlil Šlachta. Ke svému případnému odvolání zopakoval, že personálně se odpovídá náměstkovi policejního prezidenta. Pozastavil se tedy nad tím, že by vláda odvolávala ředitele kteréhokoli útvaru.

Petr Nečas pro týdeník Euro: „Je jasně vidět, že hlavní náplní činnosti těchto policejních útvarů se stal hon na politiky. Prostě odstřel si svého politika; a čím vyššího sestřelíš, tím větší mediální hvězdou budeš.“

Reakce Roberta Šlachty: „Není to tak, že bychom odstřelovali politiky. Máme pouze poznatky, sbíráme je a děláme prostě to, na co je útvar stavěný.“ Na otázku, zda nebyly elitní útvary pod tlakem veřejnosti, která si žádala chytání velkých ryb, odpovídá: „Nemůžou být pod tlakem. Je tam bedlivý dozor státního zastupitelství. A pokud přijde svědek a bude o něčem vypovídat, což byl začátek celé kauzy, má snad policista říct ´aha, tak tohle zavřeme, dělat to nebudeme a půjdeme dál´? My musíme ctít zákony a my je ctíme.“

Robert Šlachta vidí, jak on i jeho útvar je neustále probírán v médiích s komentáři, co všechno dělají špatně. „Náš útvar je v poslední době stavěn tak, jako že jeho detektivové běhají po republice a chytají si, koho chtějí. Ale moji nadřízení jsou vždy informováni, jakým způsobem pracuji a jak pracuje Útvar odhalování organizovaného zločinu. Jsme řízeni policejním prezídiem, takže se nemůže stát, že by ÚOOZ jednal sám od sebe, běhal si tady jako kovbojové po České republice,“ zdůraznil.

Video ze zatýkání Nagyové už by dnes asi Šlachta nezveřejnil

Robert Šlachta v reakci na dřívější obviňování Petrem Nečasem, který přirovnával chování policistů při zatýkání Jany Nagyové k jednání gestapa, v prosinci 2013 zveřejnil video z celé policejní akce. Záběry ukazují, jak se policisté s Nagyovou civilně a věcně domlouvají na postupu, nic na nich nenasvědčuje oprávněnosti Nečasových výpadů. Šéf ÚOOZ podle svých slov tehdy reagoval na vzniklou situaci, dnes by již zřejmě podobný postup nezvolil. „Dostal jsem hodně přes palce, snažili se mě kvůli tomu dostat, je podáno trestní oznámení, které bylo odloženo s tím, že jsem se ničeho nedopustil. Už jsem vysvětloval, proč jsem to nechal zveřejnit,“ prohlásil Šlachta s tím, že není zastáncem postoje, že by si měl policista nechat líbit úplně všechno. „V současné době bych možná hledal jiné způsoby,“ dodal k celé věci.

  • Petr Nečas čelí obvinění z toho, že nabídkou postů ve státních firmách uplácel bývalé poslance ODS Petra Tluchoře, Ivana Fuksu a Marka Šnajdra. Expremiér to odmítá, podle něj šlo o normální politické vyjednávání, které patří k běžné praxi stranické politiky. Třeba svou stížnost proti obvinění opíral o to, že jednal jen tak, jak se u nás dělá 20 let politika.