Podezřelé toky peněz v ČEZu: Beneš čelí trestnímu oznámení

Praha – Protikorupční policie řeší podezřelé toky peněz vyplacených firmou ČEZ. Společnost v rámci mimosoudního vyrovnání s bývalými minoritními vlastníky Severomoravské energetiky rozeslala bezmála 350 milionů korun. Peníze ale putovaly dál a podle Lidových novin skončily i u fyzických osob. Finanční analytický útvar (zřízený na ministerstvu financí) proto prostředky na podezřelých účtech zablokoval. Zároveň podal trestní oznámení na finančního ředitele ČEZu Martina Nováka i jeho generálního ředitele Daniela Beneše.

Protikorupční policie si minulý týden přišla do budovy ČEZu pro materiály spojené s vytěsněním minoritních akcionářů v distribuční firmě Severomoravská energetika. Vyšetřuje, zda nedošlo k vyvádění peněz z tého státní firmy. ČEZ ovládl Severomoravskou energetiku už v roce 2007. Menšinoví akcionáři se ale s energetickým gigantem od roku 2006 soudili kvůli výši vyrovnání, které jim ČEZ nabídl. Podle Lidových novin šlo o doplatek cca 20 milionů korun. Severomoravské enregetice se nabídla společnost Associated Energy s tím, že se s ČEZem dohodne na navýšení sumy stanovené pro finanční vyrovnání.

Firma nakonec mimosoudně na ČEZu vymohla bezmála 350 milionů korun. Přibližně 60 milionů putovalo bývalým akcionářům, další desítky milionů skončily na různých soukromých i firemních účtech. 166 milionů korun přistálo podle informací LN také na účtech společnosti Arca Capital Global Equity, která patří do impéria slovenského miliardáře Pavola Krúpy. „Část nároků jsme od minoritních akcionářů vykoupili, protože jednání s ČEZem byla několikrát přerušena a oni se snažili své pohledávky postoupit,“ vysvětlil Krúpa, proč část peněz skončila u něj. Krúpa přitom částečně Associated Energy ovládá. Podle serveru Týden.cz byly nyní finanční prostředky zablokovány právě na účtech fondu Arca Capital Global Equity.

Policie prošetřuje, zda ČEZ nemohl zvolit levnější variantu, když minoritním akcionářům stačilo jen 60 milionů, ale firma vyplatila přes 300 milionů. Finančně analytický útvar kvůli tomu podal trestní oznámení na generálního ředitele Daniela Beneše a finančního ředitele Martina Nováka, kteří dohodu o mimosoudním vyrovnání podepsali. Trestnímu oznámení ale čelí i firma Associated Energy a tři členové jejího představenstva - Jaroslav Mišingr, Pavel Tulach a Radek Žilka. Oznámení padlo kvůli podezření ze spáchání trestného činu legalizace výnosu z trestné činnosti nebo porušení správy cizího majektu.

Finanční ředitel ČEZu Jaroslav Novák transakci hájí. Společnost se podle něj díky mimosoudnímu vyrovnání vyhnula hrozbě nároků dalších akcionářů. Kdyby totiž došlo k rozhodnutí soudu, které by ČEZu nařídilo akcionářům peníze doplatit, mohli se ozvat další bývalí spoluvlastníci, především francouzská firma EDF, které patřilo 94 % minoritního podílu. Podle Novákova odhadu by mohla požadovat až 700 milionů korun.

Trestní oznámení na Beneše tématem Uálostí (zdroj: ČT24)