Výslechy poškozených: Původcům otravy by přáli oslepnutí

Zlín - Zlínský soud dnes poprvé vyslýchal poškozené, kteří se jedovatého alkoholu napili. Původcům otravy by někteří z nich přáli oslepnutí nebo doživotní trest. Vypovídal například bývalý řidič, který dnes vidí jen siluety. Měl ale štěstí - přežil. Metanolový soud se v dubnu pravděpodobně zdrží kvůli stížnosti na vazbu ze strany jednoho z obžalovaných, údajného distributora Jiřího Vaculy.

Dva z šesti poškozených, kteří dnes vystoupili před soudem, si stěžovali na horší paměť nebo žaludeční problémy. Třetí už takové štěstí neměl, lékaři dva měsíce bojovali o jeho život. Dnes je prakticky slepý a do soudní síně jej musela doprovodit eskorta.

Bývalý řidič trolejbusu se napil otráveného alkoholu, zakoupeného v dnes už neexistující večerce na největším zlínském sídlišti Jižní Svahy. Nákup podezřele levného pití mu ale způsobil zdravotní problémy, se kterými se potýká dodnes: trpí křečemi, špatně slyší a přišel o zrak.

„Jsem společensky úplně odepsaný,“ zhodnotil svůj stav invalida, který je po vypití několika panáků otráveného alkoholu odkázaný na péči své družky. „Vidím jen obrysy, mám znecitlivěné dva prsty na ruce, chytají mě v noci křeče do noh a část těla cítím jako po mrtvici,“ popsal svůj stav při emotivní výpovědi. Podle lékařů se u něj v budoucnu navíc mohou objevit ještě další komplikace. Z obžalovaných se muži nikdo neomluvil. „Zavřel bych je do dolů, kde by dělali nonstop, než by zdechli,“ pronesl bývalý řidič.

Jeho partnerka po požití jedovaté směsi také oslepla, naštěstí jen dočasně. Alkohol nakoupila, aby jej nabídla přátelům, před soudem řekla, že je ráda, že to nakonec neudělala. Po požití stihla ještě vytočit telefonní číslo kamarádky, která už jí musela přivolat sanitku.

Večerka, ve které jedovatý rum zakoupil, už neexistuje, na jejím místě stojí policejní služebna. Bývalý provozovatel prodejny, Martin Cekota, naopak rozšířil seznam obžalovaných. Podle obžaloby tři z jeho zákazníků zemřeli a dalších sedm utrpělo těžkou újmu na zdraví. Cekota ale tvrdí, že o existenci nebezpečného metanolu nevěděl.

Osm dnů v umělém spánku v nemocnici pobyl kvůli otrávenému pití také o deset let starší muž, který patřil k pravidelným zákazníkům večerky. Potvrdil, že vodka, kterou koupil, neměla ani kolek. „Nezarazilo mě to, protože stála 140 korun. Nikdy dříve jsem s alkoholem koupeným ve večerce problémy neměl,“ pronesl poškozený.

Jen za celý loňský rok zabavila Celní správa na území Česka přes 48 lisíc litrů nelegálních lihovin. Podle odhadů tak stát přišel na spotřební daní o víc než čtyři a půl milionu korun. V letošním roce se zatím do rukou celníků dostalo 8 a půl tisíce litrů neokolkovaných lihovin.Naposledy objevili nelegální míchárnu alkoholu středočeští celníci.

Zabavený nelegální alkohol v ČR
2013……………………..48 111 litrů lihovin
2014……………………..  8 515 litrů lihovin

Jednašedesátiletému muži ze Zlína se zase kvůli metanolu zhoršila paměť. „Dříve jsem si na rozdíl ode dneška nic nemusel psát. I teď u soudu jsem si nemohl vzpomenout. Paměť se mi trošku ztratila,“ vyprávěl. O trestu pro původce kauzy měl jasno. „Přál bych jim, aby se toho napili a oslepli,“ doplnil.

obrázek
Zdroj: ČT24

Tzv. zlínskou větev metanolové kauzy řeší východomoravský soud už třetí týden. Jeden z obžalovaných, Jiří Vacula, si proti své vazbě podal stížnost, kterou bude muset projednat olomoucký vrchní soud. Krajský soud ve Zlíně totiž jeho žádosti o propuštění na svobodu nevyhověl. Soudce proto zrušil čtyři naplánovaná dubnová líčení.

Vaculův advokát argumentoval mimo jiné tím, že předseda senátu Radomír Koudela upozornil pět obžalovaných na možnou změnu právní kvalifikace na obecné ohrožení se sazbou 12 až 20 let i výjimečný trest. Stejnému obvinění čelí i údajní míchači směsi Rudolf Fian a Tomáš Křepela, Vacula a další distributor Martin Jirout. Kdyby soud skutečně změnil kvalifikaci, z obecného ohrožení by se nakonec zpovídalo devět z deseti lidí souzených ve Zlíně. Kromě Fiana, Křepely a Vaculy jsou ale zbylí obžalovaní stíháni na svobodě.

Hlavní líčení ve zlínském metanolovém procesu bude pokračovat příští týden v pondělí a ve středu, poté by měl spis putovat na vrchní soud. Ve Zlíně se bude opět jednat až 16. dubna. Proces by mohl skončit červnovým vynesením rozsudku.

Celkem v republice zemřelo na následky otravy metanolem přes padesát lidí. Ve zlínské části procesu se obžalovaní zpovídají ze smrti 38 lidí, další desítky konzumentů se jedovatou směsí přiotrávili a mají zdravotní následky. Soud bude rozhodovat také o odškodnění. Poškození i pozůstalí se totiž domáhají desítek milionů korun.

Co už u soudu zaznělo?

Soud už hned první týden procesu vyslechl všech deset obžalovaných.

Jiří Vacula

Údajný hlavní distributor otrávené směsi před soudem vypověděl, že o metanolu ve směsi nic nevěděl. „Kdybych měl sebemenší podezření, nikdy bych to dál nešířil,“ řekl Vacula. Jeho výpověď byla obsáhlá, Vacula při vyšetřování s policií spolupracoval. Obchody s nelegálním alkoholem přiznal, zpochybňuje však přísnou právní kvalifikaci obžaloby.

Rudolf Fian

Slovák s bydlištěm na Karvinsku byl podle vyšetřování hlavním míchačem otráveného alkoholu. U soudu popřel, že by dodával směs určenou ke konzumaci, podle něj šlo o směs do ostřikovačů pro automobily. Údajně netušil, že by ji měl někdo pít, a proto se cítí nevinen. Na podzim 2012 ale policii při výslechu detailně popsal, jak s komplicem Tomášem Křepelou namíchali smrtící směs s metanolem a předali ji k distribuci Vaculovi. Křepela mu prý řekl, že škodlivé účinky metanolu se dají odstranit, pokud se v poměru jedna k jedné smíchá s etanolem. Fian později výpověď popřel.

Tomáš Křepela

Tomáš Křepela byl podle obžaloby Fianovým komplicem. Metylalkohol Křepelova firma Cargolic legálně koupila od dovozce ze zahraničí s tím, že látka skončí ve směsích do ostřikovačů. Křepela, který svůj podíl na metanolové kauze popírá od začátku vyšetřování, soud také ujistil o své nevině. Podle něj si od nich Vacula koupil právě nemrznoucí směs do ostřikovačů, kterou nezaplatil a později vrátil.

Ze zbylých sedmi obžalovaných dva odmítli vypovídat, dva přiznali obchody s nezdaněným alkoholem. Všichni však popřeli, že by uvedli do oběhu otrávený alkohol, o jeho kontaminaci metanolem prý nevěděli.

Znalkyně v oboru toxikologie

Soudní znalkyně v oboru toxikologie Marie Staňková ve svém posudku vyloučila, že by smíchání metanolu s etanolem v poměru jedna ku jedné mohlo zneutralizovat škodlivé účinky metanolu, jak se zřejmě domnívali míchači směsi.

Pavel Čaniga

Jednatel Likérky Drak u soudu prohlásil, že padělky lahví z jeho společnosti, ve kterých byl otrávený alkohol, nesly originální kolky firmy. Kolky ale podle svých slov předtím vrátil celníkům. Čaniga je sám obviněný z krácení spotřební daně, po lednovém policejním zásahu Cela skončil ve vazbě.

Zdeněk Kopl

Známý Jiřího Vaculy údajně koupil dva tisíce litrů směsi metanolu a etanolu. U zlínského soudu tento nákup popřel. Kopl prohlásil, že si jej Vacula pravděpodobně s někým spletl a potřeboval by psychiatra. Pokud k obchodu opravdu došlo, stále existuje riziko, že tisíce litrů jedovaté směsi mohou znovu zabíjet.

Znalec v oboru psychologie

Psycholog Michal Pernička zkoumal povahové rysy tří hlavních obžalovaných - Jiřího Vaculy, Rudolfa Fiana a Tomáše Křepely. U žádného z nich neodhalil poruchu osobnosti, podle něj je k podvodům s lihem dohnala ziskuchtivost. Aniž by chtěli svým odběratelům ublížit, hnacím motorem jejich jednání byla touha po penězích.