Bez pomůcek a odborníka je téměř nemožné přestat s kouřením

Praha – Centrum pro závislé na tabáku eviduje asi 5 tisíc kuřáků, kteří se pokoušejí skoncovat se svou závislostí na nikotinu. Od novoročních předsevzetí uplynuly tři měsíce – podle odborníků jde o zlomovou chvíli, kdy se obvykle lidé rozhodují, zda vydržet a odolávat pokušení, nebo své úsilí vzdát. Lidé, kteří spoléhají pouze na sebe, uspějí pouze asi ve třech procentech; z těch, kteří se obrátí na odborníka, uspěje v boji se závislostí až zhruba každý pátý. Uvedl to ve Studiu 6 Lukáš Kohoutek, prezident České koalice proti tabáku.

Podle Lukáše Kohoutka je třeba mít na paměti rozlišení fyzické závislosti, kdy receptory v mozku potřebují nikotin. „Druhá složka je psychosociální, tedy že jsme se naučili vykonávat určité rituály. Klasický kuřák, který kouří deset, dvacet let sáhne stotisíckrát do kapsy, vytáhne cigaretu, vloží do úst a zapálí ji. Jde o silně naučenou záležitost,“ připomíná šéf protitabákové organizace.

Lidé podle něj často podceňují sílu závislosti, která se dá přirovnat k závislosti na heroinu. „Bez pomůcek pro odvykání kouření ve smyslu náhradní nikotinové terapie, bupropionu nebo léků blokujících vazebná místa pro nikotin v mozku, je odvykání vždycky hodně těžké,“ dodává Kohoutek. Řada kuřáků si podle něj myslí, že to zvládnou sami, ale závislost se ukáže silnější, než si mysleli.

  • 90 procent kuřáků se pokouší alespoň jednou ročně s kouřením přestat

Úspěšnost při odvykání:

  • 3 % bez odborné pomoci
  • 25 % s nikotinovou náhražkou
  • 40 % s lékem na předpis

Zdroj: SZÚ

Změna jídelníčku je past při odvykání

Prezident České koalice proti tabáku upozorňuje, že lidé při odvykání mnohdy nahrazují jednu věc vkládanou do úst za jinou: „Bohužel jsou to často bonbóny, čokoláda, sušenky, což se pak projevuje na váze.“ Když si dotyčný člověk dokáže vyladit stravovací změnu, třeba si připraví oloupanou mrkev jako náhražku, když na něj přijde chuť na cigaretu, může se obtížím s nárůstem váhy vyhnout.

Lukáš Kohoutek: Síla závislosti na tabáku je srovnatelná s heroinem (zdroj: ČT24)
  • Od 90. let se počty kuřáků v ČR nemění
  • Na následky kouření umírá v ČR 18 tisíc lidí ročně; zhruba 3 tisíce lidí ročně zemře na následky pasivního kouření
  • ČR je poslední země v EU, kde neplatí úplný zákaz kouření v restauracích
  • Průměrný kuřák utratí ročně za cigarety přes 20 tisíc

Zdroj: SZÚ