Senátní obvody mění hranice, někde si tak zvolí senátora o dva roky dřív

Praha - Senát schválil úpravu hranic 13 senátních volebních obvodů. Důvodem je úbytek nebo nárůst počtu obyvatel v některých obvodech. Obyvatelé pražského Suchdola si tak například budou volit senátora už letos, nikoliv až za dva roky. Nově je totiž v horní komoře bude zastupovat senátor za Prahu 1. Letošní senátní volby se kromě Prahy 1 budou z měněných obvodů týkat ještě Příbramska a Karvinska. Novelu volebního zákona nyní dostane k posouzení prezident.

Senátní volební obvody mění své hranice prakticky pravidelně v každém volebním roce kvůli tomu, aby každý člen horní komory zastupoval přibližně stejný počet obyvatel, což je aktuálně podle údajů ČSÚ v průměru 129 829 lidí. Podle zákona tak musí být v každém obvodu maximálně zhruba 149 300 obyvatel, minimálně pak o 39 000 méně.

Aktuální novela počítá s tím, že se zmenší volební obvody Berounsko, Příbramsko, Mělnicko, Litoměřicko a Benešovsko, kde byl horní limit překročen o asi 6 000 lidí. Do benešovského obvodu sice mají nově patřit Průhonice a Jesenice, které zatím náleží pod Berounsko, o dalších pět obcí ale obvod přijde. Nejvíc obcí - deset - má ale od Berounska získat změnami kutnohorský obvod.

Mělnický obvod se podle novely ztenčí ve prospěch českolipského a litoměřický ve prospěch ústeckého. Senátní obvod Prahy 1 se má rozšířit na úkor Prahy 6 a pod Karvinsko má pro senátní volby patřit obec Těrlicko z frýdecko-místeckého obvodu.

Kritici tohoto pravidla včetně předsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD) ale poukazují na to, že někteří lidé si tak svého senátora nemohou zvolit v pravidelném šestiletém cyklu a na volby musí čekat mnohem déle. Obvody chtěl ustálit návrh volebního kodexu, kterým ministerstvo vnitra chtělo sjednotit volební pravidla, do schvalovacího procesu se ale nedostal.