Do Štrasburku míří stížnost na amnestii, stát neochránil poškozené

Praha - K evropskému soudu pro lidská práva míří první stížnost, která napadá druhý článek amnestie z ledna 2013. Týká se zastavení kauzy společnosti Private Investors, která zkrachovala v roce 2001. Podle rozsudku měli jít tři manažeři makléřské společnosti na 3,5 roku do vězení za to, že způsobili škodu 800 milionů korun. Stížnost podal advokát jednoho z poškozených. V dokumentu tvrdí, že stát nechránil vlastnická práva lidí a zasáhl do jejich nároku na spravedlivý proces.

K Evropskému soudu pro lidská práva míří první stížnost, která napadá druhý článek amnestie z ledna 2013. Ten zastavil soudní řízení trvající déle než osm let. „Stížnost směruje proti článku 2 amnestie. Bude se namítat zásah do vlastnického práva, tedy že byla způsobená škoda trestným činem, stíhání však bylo kvůli amnestii zastaveno a stát neposkytl ochranu vlastnickému právu poškozených. A současně zásah do práva na spravedlivý proces a vůbec na poskytnutí soudní ochrany, v podstatě proti výroku Ústavního soudu,“ uvedl advokát Pavel Černý, který stížnost podal.

Ústavní soud již stížnost smetl ze stolu jako neoprávněnou

Ústavní soud již zamítl stížnost poškozeného klienta Private Investors v březnu 2013 jako „zjevně neoprávněnou“. „Argumentujeme takto: Ústavní soud řekl, že v ČR proti tomu není žádná obrana, a je-li tomu tak, jedná se o porušení Úmluvy o ochraně lidských práv. Není v souladu s úmluvou, aby tady byl nějaký akt prezidenta nebo kohokoliv jiného a nebyla proti tomu žádná obrana,“ konstatoval Černý. 

Tři bývalí představitelé zkrachovalé makléřské společnosti Private Investors (PI) byli obviněni z porušování povinnosti při správě cizího majetku v roce 2011. Dušan Tejkal, Petr Kukla a Daniel Papoušek klienty firmy připravili skoro o 800 milionů korun.

Podle spisu zastavili v roce 2000 cenné papíry a finanční prostředky klientů Private Investors u amerických společností, jejichž prostřednictvím společnost obchodovala na americkém akciovém trhu. Private Investors ručila úvěry, které si u amerických společností získala na krytí svých ztrát. Klienti to ale prý nevěděli. Trojice navíc předstírala, že jde o majetek Private Investors.

Poškozených věřitelů byly skoro dva tisíce

Firma Private Investors byla ve své době největším tuzemských obchodníkem s americkými akciemi a její úpadek český kapitálový trh šokoval. Vedení PI vysvětlovalo konec propadem cen amerických akcií, ale podle odborníků selhala sama společnost, protože neoprávněně nakládala s majetkem klientů.

Bývalý prezident Václav Klaus vyhlásil amnestii na Nový rok 2013 u příležitosti dvaceti let výročí vzniku České republiky. Největší kontroverze mezi veřejností i některými politiky vyvolalo ustanovení, podle nějž Klaus zastavil pravomocně neskončené trestní stíhání, od jehož zahájení k 1. lednu uplynulo více než osm let. Nařízení se dotýká trestných činů se sazbou nepřevyšující desetileté odnětí svobody. Vztahuje se to i na několik velkých hospodářských kauz spadajících pod vrchní státní zastupitelství. Prezident se proti výhradám vyvolaným amnestií dříve několikrát ohradil a označil je za kampaň proti svojí osobě.