Léto na jaře. V Klementinu padl stotřicetiletý rekord

Praha - V pražském Klementinu dnes padl 130 let starý teplotní rekord, když zde meteorologové ve dvě hodiny naměřili 19,4 stupně Celsia. Dosud nejvyšší naměřená hodnota z roku 1884 hlásila 18,7 stupně. Teplota přitom v průběhu odpoledne ještě rostla, konečná čísla bude znát Český hydrometeorologický ústav až v deset hodin večer.

Přišlo astronomické jaro - a trhalo teplotní rekordy (zdroj: ČT24)

Klementinum je nejstarší česká stanice, měří od roku 1775. Rekordy ovšem nepadaly jen v Praze, ale i na řadě dalších míst republiky. Rtuť vystoupala na 21 stupňů a výše na dalších deseti stanicích, mj. v Teplicích, Dobřichovicích, Plzni nebo Českých Budějovicích. Rekordy padly na 68 stanicích měřících déle než 30 let. Pokoření dosavadních rekordů z roku 1938 hlásí třeba také Žatec, Poděbrady nebo Praha Karlov. Mnoho dalších dnes překonaných rekordů je z roku 1974, například v Husinci, Domažlicích nebo Děčíně.

V severních Čechách dnes dokonce padly teploty na všech stanicích; nejtepleji bylo v Kopistech na Mostecku, kde meteorologové naměřili 21,9 stupně Celsia – šlo o vůbec nejvyšší hodnotu v republice. Jen o trochu nižší rekord hlásil Jihomoravský kraj. V Dyjákovicích na Znojemsku meteorologové naměřili 21,5 stupně Celsia.

Mimořádně vysoké teploty přitom v posledních dnech teploměry nehlásí poprvé; třiaosmdesát rekordů padlo také v pátek 14. března, vůbec nejvíc naměřili v Doksanech na Litoměřicku a v brněnských Žabovřeskách, a to 19,8 stupně Celsia.

Mezi 18 až 22 stupni se mají odpolední maxima pohybovat i v pátek a v sobotu, to už ale začne od západu Čech přibývat oblačnosti. Na neděli a poslední březnový týden počítá předpověď s převážně zataženou oblohou, deštěm a na horách i sněhovými přeháňkami. Nejvyšší denní teploty nepřekročí 13 stupňů.