Klaus mladší bude občanským demokratům radit ve školství

Praha - Václav Klaus mladší se vrací k ODS, a to v roli poradce. Syn exprezidenta a zakladatele strany a bývalý ředitel soukromého gymnázia PORG zasedne v nejužším týmu poradců předsedy strany Petra Fialy. Stane se odborným mluvčím ODS pro školství. Píší o tom Mladá fronta DNES a Hospodářské noviny.

Mladá fronta připomněla, že se Klaus mladší s občanskými demokraty před šesti lety rozešel bezmála ve zlém. O oblastním sdružení, jehož byl členem, údajně říkal, že připomíná sektu.
Řádným členem strany se znovu nestane.

V ODS chce někdejší ředitel pražského soukromého gymnázia představit v oblasti školství oponentní program vůči současnému vládnímu. Ten označuje za „urážku rodičů i učitelů“. Je podle něj naprosto nekonkrétní. „Na všechno se má udělat komise nebo přijmout zákon, ale neříká se jaký,“ prohlásil Klaus v HN.

Mladá fronta ovšem upozorňuje, že označení Klausovy funkce bude odborný mluvčí pro školství, nikoliv stínový ministr školství. ODS má totiž jen 15 poslanců a není zdaleka hlavní opoziční stranou. „Měl jsem tisíc jedna důvodů to odmítnout. Asi je v tom jistý prvek donkichotismu. Že to nepřinese zisk a slávu, minimálně v dohledném horizontu, s tím jsem smířený,“ sdělil Klaus MfD.

Gymnázium PORG
Zdroj: Zlatohlávek Robert/ČTK

Klaus v roce 1993 nastoupil jako učitel na poloviční úvazek na soukromé gymnázium PORG. O pět let později se stal jeho šéfem. Letos v lednu po 16 letech rezignoval, protože se nedohodl s předsedou správní rady školy, hlavním sponzorem a bývalým šéfem společnosti ČEZ Martinem Romanem. Klaus působil také jako poradce někdejšího ministra školství Josefa Dobeše.