Slunečná sobota bude dnem meteorologů

Praha – Světový den meteorologie spolu se Světovým dnem vody letos připadají na první jarní sobotu. Kromě slunečného dne se tak lidé se zájmem o přírodu mohou těšit na návštěvu Českého hydrometeorologického ústavu, tedy instituce, díky které každodenně víme, jaké nás čeká počasí. Tipů na výlet je ale v souvislosti se světovými dny více, meteorologické nadšence láká observatoř na Milešovce, den vody zase nabídne třeba výstup na komín staré čističky odpadních vod v Bubenči.

U příležitosti Světového dne vody a Světového meteorologického dne se na pracovištích Českého hydrometeorologického ústavu v Praze - Komořanech, Praze-Libuši, na pobočkách v Českých Budějovicích, Plzni, Ústí nad Labem, Hradci Králové, Brně a Ostravě koná den otevřených dveří. Kromě toho budou lidé moci navštívit například observatoř na Milešovce.

V Komořanech budou k vidění současné i historické meteostanice, hydrologické přístroje na měření průtoku, které se používají třeba při povodních. „Navštívíte centrální předpovědní pracoviště, kde uvidíte, jak se to počasí u nás vaří,“ uvedl ředitel ČHMÚ Praha Dan Kůrka. Na Libuši zase těsně po poledni vystoupá k nebi meteorologický balon.  

Ve staré čističce odpadních vod v Bubenči zase budete moci navštívit průvodcované prohlídky se spuštěnými parními stroji a s ukázkou dalších technologií v provozu, stejně jako fyzikální pokusy a odborné přednášky. Největším lákadlem ale bude možnost s horolezeckým vybavením vylézt na vrchol komínu čističky, odkud je krásný výhled na Prahu.

Sobota bude slunečná, v neděli se ochladí

Dnes bude jasno a odpolední maxima se budou pohybovat mezi 18 až 22 stupni, postupně ale začne od západu Čech přibývat oblačnosti. Na neděli a poslední březnový týden počítá předpověď s převážně zataženou oblohou, deštěm a na horách i sněhovými přeháňkami. Nejvyšší denní teploty nepřekročí 13 stupňů.

Kůrka: Na Libuši vystoupá k nebi meteorologický balon (zdroj: ČT24)