Vyšší důchody: Penzisté by si příští rok mohli polepšit o 300 korun v průměru

Praha – Zatímco letos si důchodci polepšili průměrně jen o 45 korun, příští rok by mohlo být navýšení mnohem výraznější. Ministryně práce Michaela Marksová Tominová totiž přišla s návrhem, aby se důchody zvýšily v průměru o 300 korun. Chce tak kompenzovat nižší růst penzí v letošním a loňském roce. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) je ochoten o tomto plánu jednat, státní rozpočet by ale přišel o deset miliard.

Původně chtěla Marksová Tominová valorizovat důchody o inflaci a jednu třetinu nárůstu reálné mzdy – to by stálo rozpočet asi pět miliard. Teď jde ve svých plánech ještě dál a podporu má i v koalici: „Důchodci skutečně byli zasaženi zvýšením DPH a snížením valorizace penzí. Takže my to vítáme,“ uvedl šéf lidovců Pavel Bělobrádek. I podle Babiše by bylo dobré, kdyby důchodci dostali přidáno.  

Sobotkova vláda by měla návrh na zvýšení důchodů projednat do měsíce. V létě by ho pak měli schvalovat poslanci. Pokud ale kabinet důchodcům nakonec skutečně přidá, bude muset ušetřit deset miliard jinde. Babiš zdůrazňuje, že chce dodržet plánovaný schodek rozpočtu kolem sto miliard.

Premiér Sobotka už dříve nastínil, kde chce vláda na vyšší důchody vzít: prosadí prý nová opatření proti daňovým únikům, a pokud by i ta nestačila, tak bude koalice jednat o vyšším zdanění právnických osob.  

Nečasova vláda valorizace penzí zpomalila

Pokud by ministryně práce svůj návrh prosadila, vzrostly by důchody nejvíc od roku 2011. V minulých dvou letech totiž kvůli úsporám růst důchodů podstatně přibrzdil. Až do roku 2013 byly důchody valorizovány o celou výši inflace a o třetinu růstu reálných mezd. Nečasova vláda pak ale prosadila nižší valorizaci: důchody se nezvyšovaly o celou inflaci, ale jen o třetinu. Šlo o součást úsporných opatření – kabinet počítal do roku 2015 s úsporami ve výši skoro 48 miliard.

Události: Marksová Tominová navrhuje výraznou valorizaci penzí (zdroj: ČT24)

Pravicové opoziční strany ve sněmovně teď plán na výrazně vyšší penze kritizují. Podle nich na výrazně vyšší důchody nejsou v rozpočtu peníze. „Bohužel si myslím, že si to zatím česká ekonomika a české veřejné rozpočty nemůžou dovolit,“ uvedl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) už dříve uvedl, že buď bude vláda plnit svůj program, ovšem na úkor vyššího zadlužení, nebo se bude chovat rozpočtově odpovědně.

  • Za posledních deset let se průměrný důchod zvýšil skoro o čtyři tisíce korun, v roce 2004 byl 7 256 Kč, v roce 2013 pak 10 957.
  • Starobní důchod u nás pobírá přes 2,3 milionu lidí, schodek důchodového účtu loni dosáhl skoro 50 miliard.
  • Jeden člověk v Česku dostává podle statistik důchod 90 tisíc, dalších 15 penzistů pak dostává každý měsíc přes 50 tisíc. V pásmu mezi 30 až 50 tisíc je to už 260 seniorů.
  • Naopak 45 tisíc seniorů nedostává kvůli exekuci ani celý starobní důchod. Stát ale musí dlužníkovi nechat nejméně šest tisíc měsíčně, což je u tisíců důchodců víc, než jakou mají penzi. V takovém případě nelze dluhy z důchodu srážet.