Nemocnice se dočkají, za výpadek poplatků dostanou dvě miliardy

Praha - Nemocnice letos dostanou dvě miliardy korun jako kompenzaci za zrušené stokorunové poplatky za hospitalizaci. Rozhodla o tom vláda. Schválila tak návrh ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka, který minulý týden navrhl zvýšit od července odvody státu do zdravotního pojištění za děti či důchodce ze 787 na 845 korun. Za pololetí by to podle něj mělo přinést do systému veřejného zdravotního pojištění 2,1 miliardy korun.

Zdravotnická zařízení kvůli výpadku poplatků od ledna přišla o miliony korun, výpadek příjmů nemocnicím ale dosud nikdo nenahradil. Němeček proto minulý týden představil návrhy, které dnes schválila vláda. Výpadek nahradí ze státního rozpočtu, a to navýšením plateb za státní pojištěnce. Od 1. července by vzrostla platba za děti či důchodce ze 787 na 845 korun. „Za pololetí by to mělo přinést do systému veřejného zdravotního pojištění 2,1 miliardy korun. Zákonem zároveň uložíme pojišťovnám, aby tyto finance přerozdělily lůžkovým zdravotnickým zařízením,“ upřesnil. Nemocnice by měly dostat dvě miliardy v červenci a další miliardu v říjnu. 

„Nikdy nebyla debata o tom, zda peníze uvolníme, k tomu jsme se zavázali v koaliční smlouvě. Debata byla o tom, odkud peníze přijdou. Upozorňoval jsem, že SÚKL má dvě miliardy na účtu, pan ministr ale očekává ještě nějaké problémy v rámci resortu, tak si peníze šetří,“ řekl po jednání vlády ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Vláda chce od příštího roku zrušit i poplatek za recept a návštěvu lékaře. Navrhované zvýšení plateb za pojištěnce proto bude platit i v roce 2015. Resort tím dostane navíc 4,2 miliardy korun, které podle Němečka vedle nemocnic použije i na kompenzaci pro ambulantní specialisty, praktické lékaře a lékárny. 

Poplatky za pobyt v nemocnici byly po verdiktu Ústavního soudu zrušeny od letošního ledna. Předchozí kabinet Jiřího Rusnoka připravil novelu, která 100 korun za den v nemocnici snížila na 60 korun. Sobotkova vláda ale zákon stáhla. Neobnovit poplatky totiž byla volební priorita ČSSD.

Zdravotnictví přišlo podle Němečka o příliš velkou částku a jen z vlastních rezerv čerpat nemůže: „Jedním z řešení je odkup nedobytných pohledávek zdravotních pojišťoven ve výši 5,1 miliardy korun.“ Ministr chtěl zavést i automatické valorizace platby za státní pojištěnce od 1. 1. 2016. Platba by se měla odvíjet od růstu průměrné měsíční mzdy. Žádný z návrhů ale na vládě dnes neprošel. Podle mluvčího ministerstva Jana Štolla je ale u valorizací cesta ještě otevřená.

Babiš: Měli bychom vést debatu o tom, zda tu není příliš mnoho pojišťoven

Babiš už dříve s odkazem na předchozí informace o předražených zakázkách v nemocnicích uvedl, že „současný stav zdravotnictví umožňuje nekontrolovatelný odtok veřejných peněz“. Resort je podle něj netransparentní a dlouhodobě spojený s různými skandály. S Němečkem se proto domluvil, že toky peněz rozkryje. „Měli bychom také vést debatu o tom, zda tu není počet pojišťoven příliš velký. Stejně máme názor, že by SÚKL možná mohl regulovat léky jiným způsobem,“ poznamenal. Ministerstvo zdravotnictví by podle něj mělo také vypracovat analýzu regionálního rozložení sítě zdravotní péče včetně celkové vybavenosti přístroji. U veřejných zakázek by také rád omezil roli komplementátorských firem.

Němeček už dříve uvedl, že chce do 14 dnů zřídit například takzvanou přístrojovou komisi, ve které zasednou zástupci ministerstva, pojišťoven i lékařské komory a odborných společností. Komise by posuzovala vstup drahé a nákladné zdravotnické techniky do systému. VZP bude také nově zveřejňovat smlouvy s poskytovateli zdravotních služeb. Ke stejnému kroku vyzval Němeček i ostatní zaměstnanecké pojišťovny. S pojišťovnami také domluvil, že nebudou dávat peníze na přetahování pojištěnců.