Komise, která má navrhovat lidi do státních firem, je na světě

Praha - Vláda jmenovala lidi do výboru, který má v budoucnu nominovat zástupce státu do státních a polostátních firem. Hlavou tříčlenné komise se stal vedoucí Úřadu vlády ČR Pavel Dvořák. Spolu s ním v ní zasednou šéf úřadu ministra financí Jiří Nováček a Lenka Jirsa Pavlátková, stojící v téže pozici na ministerstvu zemědělství. Složení komise tak kopíruje rozložení koalice, po jednom členovi navrhovali premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a vicepremiéři Andrej Babiš (ANO 2011) a Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

„Vládní výbor, který byl dnes personálně naplněn, bude projednávat personální nominace týkající se dozorčích rad polostátních firem a státních podniků. Bude řešit čistě otázku nominací do dozorčích rad v souladu s kritérii, která schválila vláda…, třeba čistý trestní rejstřík nebo bezdlužnost vůči orgánům státu. Současně má také možnost posuzovat odbornou způsobilost nominantů pro příslušné dozorčí rady,“ uvedl ministerský předseda po jednání kabinetu.

O zřízení tříčlenného výboru rozhodla vláda před týdnem. Jeho cílem má být podle Sobotky zpřísnění pravidel a kritérií pro výběr a zvýšení kvality zástupců státu v orgánech státních a polostátních firem. Návrhy na členy orgánů státních firem budou podávat ministři, výbor se k nim vyjádří do 14 dnů. Konečné slovo ve výběru ale stejně bude mít ministr. Pokud nebude s rozhodnutím výboru souhlasit, bude mu muset předložit stanovisko, ve kterém své rozhodnutí obhájí.

Vedoucí Úřadu vlády ČR Pavel Dvořák
Zdroj: Igor Zehl/ČTK