Volyňští Češi jsou v bezpečí, vláda speciální pomoc neplánuje

Praha – Bezpečnostní rada státu rozhodla, že pro volyňské Čechy není třeba zajišťovat speciální program pomoci. Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) je situace v Žitomirské oblasti Ukrajiny z hlediska bezpečnosti v normálu. O návrat do vlasti žádalo asi čtyřicet rodin.

Situaci v Žitomiru osobně prověřili tři pracovníci českého diplomatického zastoupení v Kyjevě (čtěte víc). „Bezpečnostní situace v této oblasti nějak zásadně zhoršená není,“ uvedl Zaorálek s tím, že tamní krajané mají motivaci přestěhovat se do Česka spíš ze sociálních a ekonomických důvodů.

„Jsme přesvědčeni, že režim, který dnes Česká republika krajanům nabízí, je dostatečně vstřícný. V této chvíli vláda neplánuje, že by přistoupila k nějakým rozsáhlým programům pomoci,“ vysvětlil Zaorálek.

Čeští krajané, kteří se chtějí vrátit do vlasti, mají už nyní možnost požádat o udělení trvalého pobytu ve zrychleném režimu. Tato pravidla není podle závěrů bezpečnostní rady zatím potřeba jakkoliv měnit. Zahájit repatriaci by navíc podle Zaorálka vyznělo jako projev nedůvěry ukrajinské vládě a její schopnosti stabilizovat poměry v zemi.

Šéf české diplomacie nicméně zdůraznil, že kabinet nemá v úmyslu podceňovat pocit ohrožení, který volyňští Češi zakouší. V případě zhoršení bezpečnosti je proto připraven své stanovisko přehodnotit.

„V současné době neevidujeme žádný zásadní nárůst počtu žádostí o víza, a to nejen od krajanů, ale ani od obyvatel Ukrajiny, kteří nemají české kořeny. Opravdu se neděje žádné drama,“ doplnil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Na Ukrajině žije asi 20 000 Čechů. Spolek volyňských Čechů v Žitomirské oblasti se nedávno obrátil na české představitele s žádostí o pomoc pro zhruba čtyři desítky rodin (tedy asi 100 lidí), které by se chtěly do tuzemska vrátit. Svou žádost odůvodňovali nárůstem kriminality a obavami o život (čtěte víc). Od roku 1989 se do Česka ve dvou vlnách vrátilo už několik tisíc volyňských Čechů.

Žitomírská oblast na Ukrajině
Zdroj: ČT24