O Palachův rodný dům se bude starat Národní muzeum

Praha – Muzeum Jana Palacha, které má vzniknout z jeho rodného domu ve Všetatech na Mělnicku, bude součástí Národního muzea. S ředitelem instituce Michalem Lukešem se na tom dohodl ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Sněmovna už loni schválila na projekt dotaci ve výši šesti milionů korun.

Smetanova ulice ve Všetatech, číslo popisné 337 – právě tam se Jan Palach v roce 1948 narodil. Vzniku muzea v jeho rodném domě teď už nestojí nic v cestě. Budova je opuštěná a současní majitelé souhlasili s tím, že ji odprodají státu. Konkrétní cena známá není, podle mluvčí ministerstva kultury Anny Ješátkové ji určí až odhadce.

Ještě tento týden navštíví Palachův dům specialisté z Národního muzea. Budou podrobně zkoumat jeho technický stav. „Abychom zjistili, kolik bude potřeba investovat do jeho opravy. Není to jen o výkupu, opravě a provozování, ale i o vybudování expozice,“ popsal šéf Národního muzea Michal Lukeš. Pro novou expozici ve Všetatech tedy bude od státu potřebovat peníze navíc. Jak uvedla Ješátková, ministerstvo počítá s tím, že finanční prostředky na provoz najde.

O Palachův rodný dům se postará Národní muzeum (zdroj: ČT24)

Na vznik expozice bude dohlížet pracovní skupina složená ze zástupců ministerstva kultury, Národního muzea a historiků. Svého zástupce v ní má i dolní komora. Je jím poslanec František Laudát (TOP 09), který šestimilionovou dotaci na opravu Palachova domu navrhl. „Pro hlasovali všichni poslanci bez výjimky,“ pochvaloval si loni v prosinci Laudát.

„Byl by to pro mě příjemný pocit, kdyby k tomu došlo a všechno se to zrealizovalo,“ svěřil se počátkem roku v rozhovoru pro Českou televizi starší bratr Jana Palacha Jiří Palach (čtěte víc). Dům ve Všetatech rodině nepatří od roku 1980.

Student Filosofické fakulty Univerzity Karlovy Jan Palach se 16. ledna 1969 zapálil v Praze před budovou Národního muzea na protest proti sovětské okupaci a proti letargii, do jaké československá společnost na počátku normalizace upadala. Na následky rozsáhlých popálenin zemřel o tři dny později. V jeho rodišti jej zatím připomíná jen bronzová pamětní deska.