Rath proti Bradáčové: Šířila dezinformace, mohla ovlivnit svědky

Praha – Někdejší středočeský hejtman David Rath dnes u soudu znovu vykročil proti Lence Bradáčové, která jeho případ v počátcích dozorovala. Státní zástupkyně podle Ratha o jeho kauze šířila poloinformace, zásadním způsobem prý mohla ovlivnit svědky a na celé korupční kauze postavila svou kariéru.

Před Krajský soud v Praze, který Rathův případ od loňského srpna řídí, dnes předstoupil Vladimír Kančev. Bývalý jednatel firmy Pozemní a vodní stavby se podle obžaloby podílel na výrobě fiktivních faktur, mezi obviněnými ale není. Před soudem využil práva nevypovídat, a soudce Robert Pacovský proto přečetl jeho dřívější výpověď před policií.

Před policisty Kančev označil peníze jako provizi, nebo úplatek, a řekl, že „to mělo prý být pro pana Ratha, ale mohl být prý popletený médii; buď šlo o získání zakázky, nebo převedení peněz“. Faktury vytvářel údajně proto, aby mohl dál pracovat pro společnost Fisa. „Chtěl jsem vyhovět paní Salačové. Když chce někdo dostat práci, musí se dát úplatky,“ řekl Kančev policii s tím, že to tak vyplynulo z jednání se Salačovou. A právě na Kančevovu výpověď dnes Rath u soudu reagoval.

Rath: Bradáčová si na mně udělala kariéru

Podle někdejšího hejtmana se jedná o ukázku dezinformací, které od začátku šířila tehdejší dozorující žalobkyně z Ústí nad Labem Lenka Bradáčová, jež dnes šéfuje Vrchnímu státnímu zastupitelství v Praze. Případ později dostal na starost středočeský státní zástupce Petr Jirát.

„Neví, jestli to bylo z médií, ale asi to (peníze) mohlo být pro mě,“ komentoval Rath Kančevovu výpověď. Bradáčová podle exhejtmana „téměř on-line informovala o probíhajících zásazích různými poloinformacemi a dezinformacemi“. „Zásadním způsobem mohla ovlivnit řadu svědků, kteří o věci nic nevěděli nebo měli jen částečné informace. Mediální prostor byl od začátku zaplněn zprávami, že šlo o úplatky Ratha a peníze pro sociální demokracii,“ dodal exposlanec. Žalobkyně si prý „kauzu vyrobila a udělala si na ní kariéru“.

Bradáčová již dříve uvedla, že podobná vyjádření patří k obhajobě obžalovaného a nechce se k nim více vyjadřovat.

Rathův případ: Obžaloba v kauze viní skupinu lidí z ovlivňování stavebních a zdravotnických zakázek ve Středočeském kraji. Tendry byly údajně předem domluvené pro vybrané firmy za úplatek. Rath podle státního zástupce o všem věděl coby hejtman kraje a dělil se o provize. Exposlanec obvinění odmítá a již dříve uvedl, že policie řadu důkazů nedala do spisu a nakládala s nimi účelově. Mezi dalšími obžalovanými jsou mimo jiné šéfové a manažeři firem, které se obchodních soutěží účastnily.