ODS se staví za Nečase. Jeho stíhání napadla u Ústavního soudu

Praha – Občanští demokraté odeslali ústavní stížnost, která se týká obvinění Petra Nečase z uplácení. Tomu expremiér čelí kvůli trafikám pro trojici bývalých poslanců z vlastní strany. Pod stížnost se podepsalo 27 zákonodárců z klubů ODS a TOP 09. Naopak podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) by politici neměli mít ambice takovýmto způsobem zasahovat do trestněprávních kauz.

Podle poslanců ODS je obvinění bývalého premiéra v souvislosti s údajnými trafikami kriminalizací politiky ze strany státních zástupců, sám Nečas hovoří o republice prokurátorů. Kromě 15 zákonodárců z řad občanské demokracie podepsalo stížnost, která může jeho kauzu ovlivnit, také 12 představitelů bývalé koaliční TOP 09.

„Podáváme stížnost, nejen proti samotnému obvinění Petra Nečase, ale i aby se Ústavní soud v rámci abstraktní kontroly ústavnosti vyjádřil do budoucna k otázce zákonného soudce v přípravném řízení,“ sdělila ČT mluvčí ODS Jana Havelková. Kromě obvinění Nečase totiž napadá vyhlášku bývalé ministryně spravedlnosti Marie Benešové. Ta nabyla účinnosti koncem ledna a upravuje jednací řád státních zastupitelství. Díky ní se tak kauza bude dál vyšetřovat pod Vrchním státním zastupitelstvím v Olomouci, nikoli v Praze, kam by příslušela podle Nečasova trvalého bydliště.

„Slibujeme si od stížnosti, že bude tato část vyhlášky Ústavním soudem zrušena,“ uvedl poslanec Marek Benda (ODS). Podle něj by se k věci měl soud vyjádřit i vzhledem k tomu, že se připravuje nový zákon o státním zastupitelství. Ministryně spravedlnosti se ke sporné vyhlášce zatím staví zdrženlivě, domnívá se, že její předchůdkyně měla důvod k jejímu vydání.

„Politici by neměli mít ambice zasahovat do vývoje konkrétních trestněprávních kauz a tohle je jakýmsi nepřímým zásahem. Nicméně já nechci poslancům brát právo, aby si ústavně-konformním způsobem stěžovali,“ reagoval na stížnost poslanců ODS a TOP 09 premiér Sobotka.

„Ústavní soud nebude říkat, jestli je Petr Nečas vinný, či nevinný, ale bude říkat, jestli trestní řízení má být předvídatelné,“ hájí naopak ústavní stížnost poslanec Stanislav Polčák (TOP 09).

„Jestli se rozhodování Ústavního soudu dotkne tzv. kauzy Nečas, vůbec není jisté – může se ho dotknout, ale nemusí. (…) Já si myslím, že jednáme správně,“ míní poslanec Pavel Blažek (ODS).

Nečas je obviněn z podplácení trojice bývalých poslanců vlastní strany – Petra Tluchoře, Ivana Fuksy a Marka Šnajdra. Výměnou za opuštění Poslanecké sněmovny při hlasování o daňovém balíčku jim nabídl pozice ve státních podnicích, o čemž loni v červnu na plénu sněmovny sám hovořil jako o politickém dealu. Za uplácení ale svůj krok nepovažuje a jakoukoli korupci odmítá.

Pokuta pro Tluchoře

V souvislosti s vyšetřováním Petra Nečase probíhají také výslechy dotčených exposlanců. Dnes měl například na policii jako svědek vypovídat Petr Tluchoř. Na otázky státního zástupce ale odmítl při výslechu odpovědět. Vyloužil si tak pokutu 20 tisíc korun.

Tluchořův právní zástupce Marek Nespala nicméně považuje pokutu za neoprávněnou. „Podle článku 28 ústavy může bývalý poslanec kdykoliv odmítnout vypovídat před jakýmkoliv orgánem o skutečnostech, které souvisí s výkonem jeho mandátu. A tady to o ničem jiném než o výkonu mandátu poslance není,“ připomněl advokát. Proti postupu státního zástupce obratem podal stížnost.

„Myslím, že státního zástupce spíše rozzlobilo, když jsem do protokolu uvedl, že jsem přesvědčen, že dochází ze strany státního zástupce k vědomému nerespektování rozhodnutí Nejvyššího soudu ČR. Ten jasně řekl, že 'nelze zkoumat ani okolnosti a pohnutky, za kterých došlo ke vzdání se poslaneckých mandátů, a vést v tomto směru dokazování,'“ dodal Tluchoř.

Trafiky položily vládu

Kauza tzv. poslaneckých trafik se táhne už od loňského června. Tehdy ostravský soud poslal do vazby šest lidí včetně Tluchoře a tehdejší šéfky Nečasova kabinetu Jany Nagyové. Na svobodu se dostali zhruba za měsíc. Do té doby už ale politická krize vyvolaná jejich obviněním vyústila v pád vlády.

Ke zvratu v případu došlo koncem října, když Nejvyšší soud rozhodl, že exposlance Tluchoře, Šnajdra a Fuksu nelze stíhat kvůli jednání ve sněmovně ani mimo ni. Naopak expremiéra Nečase podle verdiktu v kauze stíhat lze. Chránila ho totiž pouze procesní imunita, která se vztahuje na projevy ve sněmovně. Později si bývalý premiér také vyslechl obvinění z podplácení.

Vydáno pod