Duka: Církev už ustoupila na hranici únosnosti

Praha - ČSSD předložila církvím plán memoranda, v němž navrhuje snížení finančních náhrad či požadavek státního dohledu při přesunech majetku. Levicoví politici volají po revizi restitucí, kardinál a pražský arcibiskup Dominik Duka je ale přesvědčen, že církve ze svých požadavků ustupovat nemohou. „My jsme šli na hranici únosnosti tak, abychom nezatěžovali společnost,“ řekl Duka.

„Musíme myslet na příští generace, aby církev mohla plnit svoje služby jako církev, jako strážkyně a opravna kulturních památek, tak i jako instituce, která zřídila a podporuje největší charitativní organizaci v naší zemi,“ poukázal Duka na to, že by politici neměli zapomenout, že církev slouží veřejnosti. „Pokud bychom měli ustoupit, znamenalo by to, že bychom museli propustit naše zaměstnance,“ varoval Duka, podle něhož jsou již dnes platy v církvi velice nízké.

„Ten zákon je o částečném vyrovnání křivd,“ připomněl Duka, že majetkové vyrovnání musí nahradit příspěvky státu církvím. „Bylo to rozhodnutí komunistického režimu, který konfiskoval církevní majetek a financoval církve. My se toho financování vzdali. To by současná levice uvažovala trochu méně spravedlivě než komunistický stát v roce 1948,“ řekl Duka, který stále ještě věří, že církve s politiky naleznou kompromis a způsob spolupráce.

Koloběh schvalování církevních restitucí
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Kardinál Dominik Duka už od spuštění restitucí kritizuje tempo vydávání církevního majetku a dokonce mluví o obstrukci státu. „Je tu celá řada obstrukcí, jsme v situaci, kdy nebyl vydán majetek, který měl být vydán během půl roku,“ uvedl Duka. „Ústavní soud jasně řekl, že od zákona se odstoupit nedá,“ uvedl Duka, který si myslí, že spor o církevní restituce u soudu neskončí.

Církve podle zákona o majetkovém vyrovnání mají dostat nemovitý majetek, o který byly za komunismu připraveny, v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Během 30 let má stát církvím vyplatit také 59 miliard korun navýšených o inflaci jako náhradu za nevydaný majetek. Zároveň se bude během 17 let církvím postupně až na nulu snižovat příspěvek na podporu činnosti, který dnes činí asi 1,5 miliardy korun ročně. Církevní restituce loni potvrdil Ústavní soud.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)