Okamura se svým referendem narazil. Vzdát se ale nehodlá

Praha - Úsvitu přímé demokracie Tomia Okamury se nepodařilo prosadit ve sněmovně vlastní představu o referendu, kdy by lidé mohli hlasovat téměř o všem. Právě to nejvíce vadilo poslancům parlamentních stran s výjimkou KSČM. Neúspěch Okamurovy strany při prosazování širokého pojetí referenda se očekával. Okamura ale předeslal, že návrh opět podá. I po dnešku věří, že ho prosadí, i kdyby to mělo být až na dvacátý pokus.

Mezi kritiky zákona patřil ministr pro legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD), normu považuje za nepřijatelnou třeba proto, že by lidé mohli měnit ústavu, odvolávat kohokoli, hlasovat o zrušení Parlamentu nebo vlády nebo o přenosu pravomocí a o daních. Kvůli tomu předlohu odmítla i vláda.

Okamura za to obvinil vládní koalici z pokrytectví, neboť Úsvit prý ve svém návrhu vycházel z dřívější předlohy ČSSD, pouze změnil parametry. „To jsou jen řeči, že nemůže být referendum o daních,“ uvedl mimo jiné při obhajobě svého návrhu. Podle Dienstbiera je ale Okamurův návrh „zásadně odlišný“. „Návrh zákona je opravdu legislativním zmetkem, vedl by k rozvratu státu jako takového,“ přidal se někdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Žádné minimum účastníků

Návrh dával lidem možnost rozhodovat téměř o čemkoli s výjimkou otázek směřujících proti demokratickému řádu a takových, které porušují základní práva a svobody. Z referenda by byly vyloučeny i otázky ke zrušení závazků vyplývajících z mezinárodního práva nebo k zásahům do soudní moci. Podle kritiků by ale hlasování mohlo třeba zasahovat do trestního řízení v předsoudní fázi, stejně jako do správního řízení.

S pochopením se nesetkala ani případná platnost výsledku referenda bez ohledu na účast při hlasování. V souvislosti s tím, že by je mohli vyvolat obyvatelé peticí s nejméně 100 tisíci podpisy, by o zásadních věcech mohla rozhodovat výrazná menšina. Okamura, který bezprostředně polemizoval s každým ze svých kritiků, ale poukazoval na to, že při volbách také žádná minimální účast pro platnost výsledku zavedena není.

Referendum prosadíme třeba podvacáté

Referendum podle předlohy ústavního zákona mohla iniciovat také vláda, nejméně 50 poslanců nebo 33 senátorů. Hlasování by vyhlašoval prezident; muselo by být do roka, nejdříve ale za půl roku, aby byl podle předkladatelů čas na veřejnou diskusi. Okamura sliboval, že návrh předloží znovu. Věří, že se jej podaří prosadit, i když třeba až na dvacátý pokus.