Do Česka příští týden zavítá generální tajemník OSN

Praha – Příští týden navštíví Prahu generální tajemník OSN Pan Ki-mun. ČTK to sdělilo několik zdrojů obeznámených s jeho návštěvou. Podle nich se v Česku setká s prezidentem Milošem Zemanem, ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem (ČSSD) a navštíví také Poslaneckou sněmovnu nebo Univerzitu Karlovu. Návštěva je plánovaná na 3. a 4. dubna.

„Mohu potvrdit, že se pan prezident v pátek 4. dubna po návratu ze státní návštěvy Srbska a Slovinska setká na Pražském hradě s generálním tajemníkem OSN Pan Ki-munem,“ uvedl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Mluvčí vlády Martin Ayrer zase potvrdil setkání s premiérem Sobotkou.

První den by se nejvyšší představitel OSN měl zúčastnit večeře pořádané na jeho počest šéfem české diplomacie Zaorálkem.

Jihokorejec Pan Ki-mun stojí v čele Spojených národů od roku 2007 a Česko navštíví ve své funkci podruhé. Poprvé v ČR byl v dubnu 2011, kdy se mimo jiné setkal s tehdejším prezidentem Václavem Klausem. Předtím zavítal generální tajemník OSN do České republiky v červenci 1999. Tuto funkci tehdy zastával Ghaňan Kofi Annan.

Pan Ki-muna předchází pověst nevýrazného úředníka, ale schopného a klidného vyjednávače. Jeho přístup je často definován jako „tichá diplomacie“. Nicméně v čele OSN mnoho větších úspěchů neslavil. Mezi své priority zařadil boj proti změnám klimatu, ovšem nová dohoda, jež má nahradit Kjótský protokol (platný do roku 2012) dosud nebyla uzavřena. Pomalu postupuje i reforma OSN, kterou má Pan na starost. Podle kritiků je také údajně příliš mírný vůči státům porušujícím lidská práva.