Na Slovensko i do Bhútánu: Cestovní plán poslanců je připraven

Praha - Čtyřicet cest za 29 milionů. Plán letošních zahraničních cest poslanců je sice daný, rozhodně ale ne neměnný. Organizační výbor sněmovny ve středu například posvětil dubnovou cestu na Slovensko, například ta na Ukrajinu se ale naopak bude rušit. Do evropských zemí jezdí poslanci nejčastěji, nejvíc peněz ale letos utratí za cestu do Nepálu a Bhútánu. Poslanci létají na zahraniční cesty vždy po čtyřech. Sice běžnými linkami, ale business třídou.

Zahraniční cesty poslanců budou stát 29 milionů, sněmovna oproti loňsku ušetří dvě procenta. „Obecně platí, že každý výbor má nárok na dvě cesty do zahraničí. S výjimkou zahraničního výboru a výboru pro evropské záležitosti, ty mají možnost tří až čtyř cest. Jednotlivé výbory podrobně odůvodnily důvody, proč se rozhodly právě pro tyto destinace. Je to obecně podpora naší ekonomické diplomacie,“ upřesnil předseda dolní komory parlamentu Jan Hamáček.

Podle plánu zahraničních cest, které schválila sněmovna, se během roku poslanci podívají do téměř 40 zemí. Poslanci míří například do Brazílie, Ruska nebo do Ázerbájdžánu. Do většiny zemí se poslanecké výpravy podívají jen jednou, výjimkou je Velká Británie, Německo, Kazachstán a Gruzie. Do všech těchto zemí zamíří zákonodárci dvakát, pokaždé ale v jiném složení. Například do Gruzie zamíří vybraní členové výboru pro evropské záležitosti a také výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu.

Zahraniční cesty poslanců a senátorů tématem Událostí (zdroj: ČT24)

Předseda zahraničního výboru Karel Schwarzenberg zas klade velký důraz na cestu do Nepálu, která zároveň bude cestou vůbec nejdražší, přijde zhruba na 750 tisíc korun. Nejlevnější cesty stojí zhruba 250 tisíc a míří například do Makedonie, Slovinska, Dánska, Švédska, Velké Británie nebo do Švýcarska.

Doby, kdy byl parlament přirovnáván k lukrativní cestovní kanceláři, jsou podle politiků pryč. Náklady na zahraniční cesty se v posledních letech snižují o stovky tisíc. Nová sněmovna chce podle politiků na zahraničních cestách ušetřit, co se dá. Ani ubytování poslanců tak nemá být luxus, ale běžný standard.

Minulá sněmovna jezdila hlavně na Slovensko

Za poslední dva roky poslanci absolvovali více než 40 cest, nejčastějším cílem přitom bylo sousední Slovensko, kam zamířilo celkem osm skupin poslanců. Oblíbené byly ale i další evropské země jako Německo, Rakousko, Francie nebo Velká Británie, na programu byly i vzdálenější destinace jako Srí Lanka, Kazachstán nebo Ázerbájdžán.

Svůj cestovní účet už mají i senátoři, horní komora má letos na cesty asi 13 milionů. Senátoři zamíří do sedmnácti zemí. Nejčastějším cílem je opět Evropa, senátoři ale vyjedou také do Kanady nebo Peru. Senátorský itinerář je zatím psán nanečisto, v cestách mohou výbory během roku škrtat.

Několikanásobně víckrát než zákonodárci pak do zahraničí vyjíždí vláda a prezident.