Obvinění právníci požadují zničení klíčových odposlechů

Praha – Advokáti lobbisty Ivo Rittiga mají plán, jak zvrátit kauzu údajného praní peněz při tisku jízdenek pro Prahu. Požadují zničení klíčového důkazu žalobců, tedy odposlechů. Tvrdí, že nahrávky nelze použít, protože zachycují hovory mezi obhájci a klientem.

Policie v kauze týkající se pražských jízdenek použila odposlechy pořízené v hotelu Ventana, který se nachází jen pár kroků od Staroměstského náměstí. Právě v tomto podniku vedl Ivo Rittig jednání s advokáty a šéfem tiskárny jízdenek Neograph.

Rittigovi advokáti, kteří se spolu s ním řadí mezi obviněné, by rádi žalobcům jejich hlavní trumf vzali. „Budeme chtít, aby odposlechy byly zničeny, protože jsou pořízeny nezákonným způsobem,“ uvedl jeden z nich David Michal. Podle něj zákon zakazuje použít odposlech rozhovoru mezi klientem a obhájcem.

Žalobci argumentují tím, že v době pořízení odposlechů se sice jednalo o hovory mezi klientem a advokátem, ten ale neměl tou dobou status obhájce. „Rozhodně jsme nepostupovali nezákonně. Názor, že soud nemůže nařídit odposlech ve vztahu ke komunikaci mezi jakýmkoliv advokátem a klientem, považuji za absurdní,“ vysvětlil náměstek vrchní státní zástupkyně Adam Bašný.

Události: Obvinění právníci požadují zničení klíčových odposlechů (zdroj: ČT24)

David Michal se nicméně brání: v době pořízení nahrávky prý disponoval plnou mocí od společnosti Neograph, která se vztahovala na trestní řízení v jízdenkové kauze. To potvrdil i obviněný šéf tiskárny Jan Janků. „Byl to záznam mojí porady s právníky, kteří pracovali na základě plné moci pro Neograph,“ řekl. Konečné slovo tak bude mít až soud.

Ostravský soud podle donedávna utajeného dokumentu povolil instalaci odposlouchávacího zařízení také u lobbisty Romana Janouška, a to přímo v jeho kanceláři ve třetím patře pražské Galerie Myšák. Štěnice měly zmapovat například Janouškovy hovory s žalobcem Liborem Grygárkem o možné manipulaci s vyšetřovanými kauzami. Stále však není jasné, jestli v Janouškově kanceláři policie skutečně něco průkazného nahrála.

Soud vrátil cestovní doklady

Čtyřem lidem obviněným v kauze předražených jízdenek mezitím Obvodní soud pro Prahu 5 vrátil zabavené pasy. Jsou mezi nimi Ivo Rittig, dva obvinění advokáti (vedle výše jmenovaného Davida Michala ještě Marek Stubley) a bývalý jednatel Neographu Janků. Podle informací ČTK si poslední obviněný – Rittigův obchodní partner Peter Kmeť – měl svůj cestovní doklad vyzvednout během dneška.

O CO V KAUZE JDE?

Případ se týká kontraktu na výrobu jízdenek, který uzavřel pražský dopravní podnik s firmou Neograph. Smlouvu zprostředkovala společnost Cokeville Assets z Panenských ostrovů zastupovaná Peterem Kmeťem.

Tiskárnu Neograph ovšem podle kriminalistů prostřednictvím Jana Janků fakticky řídili Rittig, Michal a Stubley. Firmě Cokeville Assets údajně odváděla z každé vytištěné jízdenky 17 haléřů. Nadační fond proti korupci se domnívá, že tyto peníze končily na účtech Ivo Rittiga. V případě prokázání viny hrozí obviněným tři až osm let vězení či propadnutí majetku.

Kauzu objevil před více než dvěma lety pořad Reportéři ČT. Jak přesně putovalo oněch 17 haléřů z pražského dopravního podniku až na Panenské ostrovy, si můžete přečíst zde.

Dopravní podnik hlavního města Prahy ukončil smlouvu s firmou Neograph v roce 2011. Od roku 2012 mu jízdenky dodává Státní tiskárna cenin.

Zákaz vycestovat jim všem uložil obvodní soud v únoru poté, co byli poprvé zatčeni. Proti tomu ale úspěšně podali stížnost k pražskému městskému soudu. Ten shledal opatření jako nezákonné a nedůvodné. Pětice proto byla znovu zatčena a státní zástupce požadoval jejich vzetí do vazby kvůli obavě, že uprchnou a budou se vyhýbat trestnímu řízení. Tomu soud rovněž nevyhověl a všechny na konci minulého týdne propustil na svobodu (čtěte víc).

Vydáno pod