Strach z velké vody je pryč. Uherské Hradiště obejmuly hráze

Uherské Hradiště - Po sedmnáctiletém čekání se Uherské Hradiště a Staré Město konečně dočkaly ochrany před velkou vodou. Cena za ni byla stejně vysoká jako protipovodňové zdi a hráze - 222 milionů korun. Obě města totiž mají s povodněmi tragickou zkušenost z roku 1997.

„Přistoupili jsme k poněkud dražšímu řešení vybudování ochranné zdi, aby nemuselo dojít ke kácení,“ vysvětlil Pavel Cenek z Povodí Moravy. „Na pravém břehu Salašky je území, které je určeno k rozlivu, ale staroměstská obydlená část města je chráněná,“ popsal protipovodňová opatření Cenek.

Povodeň v roce 1997 napáchala jen na Slovácku škody za 2 miliardy korun. Ve Starém Městě přišlo o střechu nad hlavou na devadesát rodin. Protipovodňová opatření dnes zabírají délku čtyři a půl kilometru a zadrží i stoletou vodu.

„Ochrana proti velké vodě je hotová,“ zaradoval se starosta Uherského Hradiště Květoslav Tichavský (ODS). Obyvatelé ale přišli o lipovou alej, kterou nahradilo 170 tisíc kubíků hlíny na hrázích. Na východomoravském toku řeky Moravy nyní zbývají jen dvě místa, která stále čekají na povodňový klid: Kunovice a Tlumačov. Projekty jsou už hotové, čeká se jen na peníze.

O protipovodňových opatřeních hovoří starosta Květoslav Tichavský (zdroj: ČT24)

Uherskohradišťsko pod vodou

Povodně z roku 1997 odstartoval čtyřdenní nepřetržitý déšť, který rozvodnil řeku Moravu. Pršet začalo v sobotu 5. července, obyvatele nakonec neochránily ani hráze z pískových pytlů.

Voda řádila v Kroměříži, Otrokovicích i Uherském Hradišti. Hasiči ve spolupráci s policií museli evakuovat desítky tisíc obyvatel. Město tehdy nemělo prakticky žádná protipovodňová opatření a s velkou vodou nikdo nepočítal. Ochranu před povodněmi získaly Otrokovice, Napajedla nebo Kvasice téměř okamžitě, letos se dokončení výstavby protipovodňových hrází dočkalo i Hradiště.

„Bylo zasaženo celkem 92 obcí, z toho více než třicet v okresech Kroměříž a Uherské Hradiště. Evakuováno bylo 34 tisíc obyvatel, nejvíce – dvacet tisíc v okrese Uherské Hradiště a přes deset tisíc lidí v okrese Hodonín,“ připomenula tragickou bilanci povodní před 17 lety mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.

Bezprostředně po velké vodě investovalo Povodí Moravy 350 milionů korun, které rozdělilo do 165 menších projektů. „K nejvýznamnějším akcím patří rekonstrukce hrází v Záhlinicích, Kvasicích, Napajedlech, v Uherském Hradišti, Uherském Ostrohu, Veselí nad Moravou až po Vnorovy a rekonstrukce Nesytské a Očovské hráze u Hodonína,“ dodal Cenek.