Nejoblíbenější učitelkou je chemikářka z Prostějova

Praha - Už 21. ročník soutěže Zlatý Ámos zná svého vítěze - nejoblíbenější učitelkou se totiž stala chemikářka Ivanka Hájková z prostějovského Gymnázia Jiřího Wolkera. Odbornou porotu si získala mimo jiné svým vystoupením, při němž se svými žáky představila nový prvek hájkonium. Za katedrou strávila Hájková už 44 let, do důchodu se ale nechystá.

Události: Zlatého Ámose si odváží Ivanka Hájková (zdroj: ČT24)

Ze šestice finalistů pak anketu o Ámose sympaťáka opanoval s největším počtem SMS zpráv Václav Dycka ze Základní školy Litoměřice. Za Dětského Ámose dětská porota zvolila učitele biologie a tělocviku Zdeňka Štěpánka z brněnského Gymnázia Elgartova.

Hájková po celou dobu vystupovala v pokresleném laboratorním plášti. Na finále do Prahy ji přitom přijely podpořit desítky jejích žáků ve stejném oblečení. „Ve výsledku to vypadá tak, že mnozí se neučí pouze pro sebe, ale i pro ni, aby nebyli rozčtvrceni, spáleni, pomočeni a vzkříšeni, jak nám s oblibou vyhrožuje,“ popsali paní učitelku její žáci v přihlášce do soutěže. Korunu jí předal ministr školství Marcel Chládek (ČSSD).

Čtyři kantorky a dva kantoři museli před stovkami svých žáků a fanoušků například ohlásit inspekci Jana Amose Komenského a následně udělit poznámku zlobivému žákovi Honzíkovi Komenskému. 

Nejoblíbenější učitelka ČR 2014 Ivanka Hájková
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Zlatého Ámose zaštiťuje občanské sdružení Klub Domino a Dětská tisková agentura. Do soutěže nominovali školáci celkem 55 pedagogů z celé republiky. Šestici finalistů už tento týden přijal prezident republiky a zástupci hlavního města. V sobotu se pak uskuteční tradiční kantorský bál, kde pedagogové oslaví dnešní výročí narození učitele národů Jana Amose Komenského.