Zemanovci už nejsou Zemanovci. Na popud Zemana

Praha - Strana práv občanů dnes na výzvu prezidenta Miloše Zemana ze svého názvu odstranila slovo Zemanovci. Zeman považuje za svoji velkou chybu, že nebránil tomu, aby byla volební kampaň strany postavena jako druhá fáze podpory prezidenta. Novým předsedou se stal bývalý prezident Agrární komory Jan Veleba, který porazil dvojici protikandidátů. Strana podle něj potřebuje restart, změnu image a emancipaci.

Strana práv občanů potřebuje nový začátek, uvedl na mimořádném sjezdu prezident Zeman. „Zbývá restart, zbývá nadechnout se, začít znova, vstát ze země a jít především do komunálních voleb a právě tam z komunálních voleb vytvořit svoji novou základnu, z lidí, kteří ve svém programu nabídnou, jak zlepšit život ve své obci,“ řekl ve svém projevu Zeman, který zůstává čestným předsedou strany.

Stranu, z níž se rekrutují i blízcí spolupracovníci prezidenta Martin Nejedlý nebo kancléř Vratislav Mynář, podpořilo v posledních parlamentních volbách pouze 1,5 procenta voličů. A to navzdory velkým očekáváním, že by SPOZ mohla překročit pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Poslanecké sněmovny. Uškodily jí zřejmě i vnitřní rozpory kvůli údajné nedemokratičnosti, které pokračují i nadále.

Vinu za propad v loňských volbách, v nichž Zemanovci získali jenom 1,5 procenta hlasů, mají podle prezidenta straníci hledat zejména u sebe. A snažil se jít příkladem: „Považuji za svoji velkou chybu, že jsem nijak nebránil tomu, aby volební kampaň byla založena v podstatě jako druhá fáze podpory prezidenta republiky poté, co už prezidentské volby skončily,“ vyjádřil se ke kampani, která ve velkém využila billboardy s jeho tváří.

Prezident Miloš Zeman na sjezdu SPO. V pozadí je prezidentův kancléř Vratislav Mynář.
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Prezident Zeman se dnes mimochodem zastal ministra financí Andreje Babiše (ANO), který v pátek přes média diskutoval s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) o střetu zájmů. „Já pokládám za podnikatele toho, kdo podniká. Je-li někdo majitel, není nutně podnikatel. Představte si, že byste díky úspěšné kupónové privatizaci byla majitelkou jedné kupónové akcie, a přesto by vás někdo označil za podnikatelku,“ uvedl Zeman na dotaz novinářů při příchodu na volební sjezd Strany práv občanů.

Zeman dále Straně práv občanů slíbil, že ji bude volit v letošních pražských komunálních volbách i v dalších parlamentních. Závěrem delegáty vyzval, aby odstranili jeho jméno z názvu strany: „Prosím vás, abyste odstranili z názvu naší strany slovo Zemanovci, protože to, k čemu byla tato strana trvale a dlouhodobě vytvořena, bylo hájení práv občanů, nikoliv hájení práva jediného člověka, byť by se náhodou jmenoval Miloš Zeman.“

Trošičku se emancipovat

„Ta image zkrátka a dobře není dobrá,“ souhlasí také nový předseda strany, bývalý prezident Agrární komory Jan Veleba. V dnešní volbě ze 160 odevzdaných hlasů získal 111. Jeho konkurenti Miroslav Matějka a Martin Schubert dostali 22, respektive 21 hlasů. Šest hlasů bylo neplatných. „Špatná image je v naší rozhádanosti. Vy všichni víte, nebo my všichni víme, co se v této straně dělo před volbami, jaké tam byly procesy,“ připomněl Veleba prudké vnitrostranické spory před podzimními volbami.

Cestou z propadu podle senátora, který v čele strany střídá Zdeňka Štengla, je zlepšení komunikace a postupné vzdálení se od hlavy státu: „Na rovinu říkám, že je třeba, aby ta strana se emancipovala trošičku od Miloše Zemana,“ uvedl Veleba. Ve svém předvolebním projevu řekl, že kandiduje, aby vyburcoval lidi a soustředil jejich pozornost na návrat normálních poměrů: „Žijeme v nelehké době a současný stav domácí politiky není stále dobrý a je takový, jaký je. Naše společnost je nemocná mocí moci, mocí peněz, absencí morálky, absencí solidarity a slušnosti. Je naší povinností tento stav změnit.“

Bývalý prezident Agrární komory Jan Veleba se stal novým předsedou Strany práv občanů.
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Svým spolustraníkům posléze nabídl vizi postavenou na „pevných kořenech“, za které považuje jazyk, kulturu nebo půdu, které podle něj patří ke zdravému národu. Vedle návratu slušnosti a morálky do společnosti se chce soustředit na snížení nezaměstnanosti, kterou považuje za naprostou prioritu programu Strany práv občanů. Podobně jako prezident Zeman by rád vybudoval sociální stát skandinávského typu, ve kterém by existovalo právo na práci, na bydlení, bezplatné zdravotnictví a vzdělání dostupné pro všechny.

  • Kromě předsedy si SPO vybrala i další členy svého vedení. Místopředsedou pro ekonomiku zůstal prezidentův poradce Martin Nejedlý, místopředsedou pro Moravu se stal Marian Keremidský, místopředsedou pro Čechy Miloslav Soušek a místopředsedou pro odborné komise Luboš Smrčka.

Strana je ve ztrátě

SPO je za loňský rok ve ztrátě přes milion korun, oznámil na sjezdu Martin Nejedlý, podle něhož jsou zprávy o vyšším propadu účelovou kampaní. Strana měla loni příjmy přes 45 milionů korun, z nichž kolem 29 milionů dostala od dárců, náklady přesáhly 46 milionů korun. V médiích se přitom objevovaly zprávy o tom, že rozsáhlá volební kampaň byla výrazně dražší. Podle Nejedlého, který je také poradcem prezidenta Zemana a jednatelem české pobočky firmy Lukoil, šlo o mediální kampaň s cílem poškodit financování strany.

Zemanovci už nejsou Zemanovci. Na popud Zemana (zdroj: ČT24)

Před Nejedlým vystoupil odcházející předseda strany Zdeněk Štengl, který vypočetl předchozí úspěchy uskupení v krajských volbách nebo prezidentské kampani Zemana. Zároveň vzpomněl loňský propad ve volbách. „Najednou bylo na vše málo času, protože jsme oběma nohama spadli do předvolební kampaně, kde jsme se i my dopustili chyb,“ poznamenal s tím, že někteří vrcholní představitelé strany zaujali funkce na Hradě.

Sebevražedná mise

Bývalý šéf strany se dále nechal slyšet, že nová mise může být pro Velebu „sebevražedná“. Odcházející předseda také vyjádřil radost nad tím, že „zvítězil rozum nad hloupostí“ a sjezd strany se vůbec uskutečnil. Organizace sjezdu se v týdnu zkomplikovala, když soudy jeho konání zakázaly na základě požadavku na předběžné opatření ze strany bývalých členů středočeské buňky, kteří se se SPO soudí. Nakonec někdejší straníci návrh předběžného opatření stáhli, protože nedokázali složit jistinu 300 tisíc korun.