Státní firmy přišly o stamiliony, okradla je dražební společnost

Praha - Policie vyšetřuje jeden z největších podvodů posledních let - aktivity dražební společnosti Clanroy, která prodávala nepotřebný majetek Českých drah a Lesů České republiky. Firma samotná skončila v konkurzu, státní podniky ale přišly o více než sto milionů korun.

České dráhy (ČD) s dražební firmou Clanroy bez komplikací spolupracovaly plné čtyři roky. „Problém je v tom, že následně nás společnost podvedla a zpronevěřila 69 milionů korun,“ vysvětluje mluvčí ČD Radek Joklík. Dráhy přišly například o 1,5 milionu korun za vydražení rekreačního střediska u Máchova jezera.

Na konci minulého roku se ještě ČD pokusily své peníze zachránit. S firmou uzavřely dohodu, při jejímž nedodržení by automaticky následovala exekuce. „Bohužel společnost na sebe vyhlásila insolvenci, takže jsme byli nuceni se přihlásit do insolvenčního řízení,“ dodává mluvčí.

Podobné problémy se stejnou společností mají i Lesy ČR. Podle insolvenčního rejstříku jim dražebník dluží zhruba 50 milionů korun. Bližší informace firma ani policie s ohledem na probíhající vyšetřování sdělovat nechce. „Mohu potvrdit, že detektivové pražského krajského ředitelství v současné chvíli prověřují kauzu, ve které tato firma figuruje,“ uvedla k věci policejní mluvčí Hana Jeřábková.

Firmu Clanroy kvůli zpronevěře vyšetřuje policie (zdroj: ČT24)

Firma Clanroy má dodnes oficiální sídlo na Václavském náměstí v Praze. Její vlastníci podle obchodního rejstříku ale sídlí na Seychelských ostrovech. Podle deníku E15 dluží společnost zhruba 40 milionů také Rakouské Volksbank, česká Komerční banka po firmě nárokuje zhruba miliardu korun. Pražský městský soud vyhlásil v lednu na firmu Clanroy konkurz. 

Kauza je rozsáhlá, samotný spis bude mít nakonec několik tisíc stránek. Detektivové proto odhadují, že vyšetřování potrvá minimálně několik měsíců.