Třetina dětí má zdeformované nohy, mohou za to špatné boty

Praha - Dětští ortopedi varují - minimálně třetina prvňáků má problémy s chodidly. Většinou za to mohou špatné boty. Následky jsou pak trvalé změny na nohou, které bolí, nebo i poškozená záda a páteř. Některé z diagnóz se v dospělosti nakonec neobejdou bez operace.

Některé deformace, jako ploché nohy, vbočené palce či kladívkové prsty, jsou vidět na první pohled. Špatné postavení nohou přenáší vyosení celého těla dál na kolenní a kyčelní klouby a páteř. Kromě genetiky za to může například příliš dlouhé nošení plen u batolat a zejména pak špatná obuv.

Dobré dětské boty musí být dostatečně měkké a široké. Cena těch kvalitních začíná až na tisícovce korun. Lékaři ale upozorňují, že investovat do nich se rozhodně vyplatí. Co naopak vůbec nedoporučují, je nošení bot po starších sourozencích.

V základní škole v pražských Radlicích vyšetřovala dětské nohy primářka z rehabilitačního ústavu v Brandýse nad Orlicí Michaela Tomanová. Podle statistik by každý třetí z 28 žáků v 1. A měl mít problémy s chodidly. Praxe ale ukázala, že vady nohou má celá polovina z nich. „Část dětí by měla být možná ani ne ortopedicky, ale spíše rehabilitačně ošetřena,“ říká Michaela Tomanová.