Vyřešení kauz spojovaných s ODS straně pomůže, tvrdí Fiala

Praha - Vyřešení trestních kauz spojených s ODS prý pomůže předsedovi Petru Fialovi s její obnovou. Řekl to v Interview ČT24 s tím, že jedinou záležitostí, k níž mají občanští demokraté výhrady, je stíhání bývalého premiéra a předsedy ODS Petra Nečase. Z Fialových slov vyplynulo, že se naopak těší na vyřešení kauz třeba kolem Jany Nečasové (dříve Nagyové) a to bez ohledu na výsledek.

Předseda občanských demokratů zopakoval, že kauzu takzvaných trafik pro tři bývalé poslance ODS Marka Šnajdra, Petra Tluchoře a Milana Fuksu, kteří se vzdali mandátu výměnou za pozice v dozorčích radách státních podniků, považuje za kriminalizaci standardního politického jednání. K jiným kauzám ale podle něj občanští demokraté výhrady nemají. Z těchto slov plyne, že ani ke kauze bývalé šéfky sekretariátu expremiéra Petra Nečase se nijak s výtkami nestaví.

„Naopak čekám, že se řada započatých kauz, o nichž ví veřejnost a které se opakovaně tematizují v médiích, vyřeší. Dovedou se do konce a konečně bude jasno, kdo se dopouštěl jaké korupce a kdo ovlivňoval nesprávným způsobem politiku. Zatím to nevíme. Padla vláda, odehrálo se toho hodně v médiích, ale žádný konkrétní výsledek nemáme. Mně by to určitě při obnově ODS pomohlo, takže já se těším na nějaký výsledek, až k nějakému závěru, ať bude jakýkoli, dospějeme,“ prohlásil Petr Fiala v Interview ČT24.

Petr Fiala je přesvědčen, že předseda hnutí ANO a podnikatel Andrej Babiš představuje v čele ministerstva financí vážný konflikt zájmů. Hlavní odpovědnost však podle něj má premiér Bohuslav Sobotka: „Není žádná odpovědnost premiéra říci do médií, že pan Babiš je ve střetu zájmů a že by měl něco udělat. Odpovědnost premiéra je říct, co udělá on, aby k tomu střetu zájmů nedocházelo.“

Je si vědom nelehké situace ODS, která prochází kritickým obdobím, lednový kongres ale podle něj mohou lidé považovat za významný signál změny. „Cesta k obnově důvěry voličů není otázka několika měsíců, ale je to cesta na několik let,“ uvedl.

V souvislosti s Nečasovou kauzou napadla ODS ministerskou vyhlášku

Občanští demokraté odeslali v minulých dnech ústavní stížnost, která se týká Nečasovy kauzy. Pod stížnost se podepsalo 27 zákonodárců z klubů ODS a TOP 09. Ti napadají vyhlášku bývalé ministryně spravedlnosti Marie Benešové, která od ledna upravuje jednací řád státních zastupitelství. Kvůli ní se tak Nečasova kauza bude dál vyšetřovat pod Vrchním státním zastupitelstvím v Olomouci, nikoli v Praze, kam by příslušela podle jeho trvalého bydliště.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)