Stropnický změní klíč k výběru šéfa Vojenského zpravodajství

Praha – Nejmocnější tajnou službu v ČR, Vojenské zpravodajství, čeká systémová změna. Jejím ředitelem už by se neměl stávat člověk přicházející z čela 601. skupiny speciálních sil v Prostějově, jako tomu bylo v případě Ondreje Páleníka a Milana Kovandy. Ti neblaze prosluli v souvislosti s nelegálním sledováním bývalé ženy expremiéra Petra Nečase Radky. Ministr obrany Martin Stropnický nepovažuje velení speciálním silám za tu nejlepší průpravu pro vedoucí pozici ve vojenské kontrarozvědce. 601. skupina je v současnosti přímo podřízena Vojenskému zpravodajství, které zase spadá pod ministerstvo obrany. Nově se elitní jednotka zařadí pod generální štáb k ostatním vojenským útvarům.

Páleník s Kovandou se stali šéfy vojenské kontrarozvědky po svém působení ve funkci velitele prostějovských specialistů. „Že to tak v posledních dvou případech bylo, šlo jednoduše o nějaké politické rozhodnutí. Ovšem neosvědčilo se to,“ řekl České televizi ministr, který podobnou praxi v budoucnu zastávat odmítá. Nového šéfa Vojenského zpravodajství by Stropnický rád vybral do konce roku, po skandálu je řízením dočasně pověřen generál Rostislav Pilc.

Bezpečnostní analytik Jan Schneider považuje změnu za krok správným směrem. „Je to určitým způsobem nesourodý svazek těchto dvou útvarů, z nichž každý pracuje jiným způsobem,“ podotkl a upřesnil, že 601. skupina se specializuje na operativní a strategický průzkum terénu, zatímco kontrarozvědka se pohybuje v odlišném prostředí a pracuje s informacemi.

601. skupina speciálních sil generála Moravce:

  • Jediná speciální jednotka české armády
  • Vznikla v roce 1952 jako výsadková brigáda
  • Operace se vyznačují vysokým stupněm fyzického i politického rizika, mohou být prováděny ve válečném i mírovém stavu

Vojenské zpravodajství:

  • Podléhá ministerstvu obrany
  • Pracuje s informacemi o vojenském ohrožení země
  • Zaměřuje se především na oblasti se zastoupením ČR ve vojenských a humanitárních kontingentech

Velitelé 601. skupiny bývají podle něj výteční vojáci s vysokou prestiží. Šéf zpravodajské služby by ale neměl být až tak poslušný, soudí Schneider. Podle něj to dokládá případ Páleníka a Kovandy, kteří měli údajně sledovat Radku Nečasovou na pokyn tehdejší šéfky premiérova sekretariátu Jany Nagyové. „Tady, myslím, zafungovaly stereotypy poslušnosti špatně,“ dodává analytik.

Speciální jednotka se přesune pod Generální štáb AČR

A od příštího roku už nemá speciální síly řídit šéf Vojenského zpravodajství, jako tomu bylo dosud. Nahradí ho náčelník generálního štábu Petr Pavel. „U větší části našich spojenců jsou speciální síly součástí armády, nebo jsou samostatným druhem vojska,“ přiblížil armádní velitel obdobnou praxi v cizích ozbrojených silách. S nápadem vyjmout prostějovské speciální síly z područí Vojenského zpravodajství a začlenit je do struktury Generálního štábu přišel už Alexandr Vondra, který stál v čele ministerstva od července 2010 do listopadu 2012.

Analytici Jan Schneider a Jan Gazdík v Událostech, komentářích (zdroj: ČT24)