Rok po osvobození Bárty došlo na vyšetřování Škárky a Kočí

Praha - Případ údajné korupce ve straně Věci veřejné má pokračování. Téměř přesně rok po pravomocném rozsudku, že Vít Bárta tehdejší poslanecké kolegy neuplácel, začala policie prověřovat naopak Jaroslava Škárku a Kristýnu Kočí. Podezřívá je, že Bártu obvinili křivě.

Dvakrát vyzýval soudce Šott policii a státní zástupce, aby se při vyšetřování zaměřili i na Jaroslava Škárku a Kristýnu Kočí. Trvalo to 12 měsíců, ale nakonec ho vyslyšeli. „Policie minulý týden zahájila úkony trestního řízení, a to pro trestný čin křivé obvinění. Týká se to dvou podezřelých osob,“ potvrdila mluvčí Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 5 Štěpánka Zenklová. Podle informací ČT jde právě o Kočí se Škárkou. 

Kromě rok starého pravomocného rozsudku, který padl u Městského soudu v Praze, vychází policie také z trestního oznámení, které loni v létě podal Vít Bárta. „My jsme podali trestní oznámení proto, že policie po vyjádření soudce Šotta nekonala. Proto jsme připomenuli všechny nepravdy, které se prokázaly u mého soudu,“ uvedl bývalý poslanec a bývalý předseda strany Věci veřejné Vít Bárta. Bárta proto prověřování svých někdejších soudních oponentů vítá, oni sami ho zatím nechtějí komentovat. Kroky Víta Bárty možná zamíří i k civilnímu sporu se Škárkou a Kočí – kvůli údajné škodě na jeho pověsti. Takový postup ale zváží až podle závěrů policejní práce.

Události: Policie si posvítí na Škárku s Kočí (zdroj: ČT24)

Bártu nakonec soud zprostil obvinění

Bárta podle obžaloby dával stranickým kolegům peníze za loajalitu, označovali to však za půjčky. Obvodní soud pro Prahu 5 původně Bártu potrestal za podplácení osmnáctiměsíční podmínkou a Škárku za podvod třemi lety vězení. Odvolací soud ale rozsudek zrušil s tím, že Bárta ani Škárka trestný čin nespáchali. Případem se potom znovu zabýval Nejvyšší soud. Soudy podle něj měly Bártu shledat vinným z podplácení a Škárku z poškozování cizích práv.

Obžaloba konkrétně tvrdila, že Bárta dal tehdejším stranickým kolegům, poslancům Škárkovi a Kristýně Kočí, 170 tisíc a 500 tisíc korun za to, aby k němu byli loajální a prosazovali jeho zájmy ve straně. Škárka údajně úplatek přijal a část peněz také použil. Bárta, který kvůli kauze rezignoval na post ministra dopravy, se hájil tím, že Škárkovi a Kočí peníze jen půjčil.

Případ ale nakonec skončil ve prospěch Víta Bárty: městský soud odmítl, že by Bárta uplácel, s argumentací: „Chování ve stylu politického intrikaření nepodléhá trestní odpovědnosti, ale odpovědnosti před voliči.“ Definitivní tečkou bylo sdělení Nejvyššího soudu, který odmítl dovolání nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana proti zprošťujícímu verdiktu.