Obrali bezdomovce o výhru v loterii, soud je potrestal 5 lety vězení

Praha – Pražský městský soud dnes nepravomocně odsoudil Janu Černou a Miroslava Šošku za podvod k pěti letům vězení. Dvojice měla obrat mentálně retardovaného bezdomovce o 30 milionů korun, které vyhrál v loterii. Peníze si nechali převést na svoje konto a koupili si za ně luxusní vilu.

Mentálně lehce retardovaný bezdomovec František Václavek vyhrál v loterii v červnu 2010 celých 30 milionů korun. Pochlubil se Černé s Šoškou, kterým příležitostně vypomáhal v cukrárně. Pár mu nabídl, že vše u sázkové kanceláře ověří. Václavek byl rád, protože neměl vlastní bankovní účet, a nemohl si tak výhru ani vybrat. Navíc věřil, že by peníze nedostal bez předložení dvou dokladů totožnosti, v tu dobu měl přitom jen občanku. 

Obžaloba tvrdí, že Černá se následně sama prohlásila za výherkyni, vyzvedla zálohu a zbytek výhry si nechala poslat na své konto. Za peníze si dvojice mimo jiné koupila luxusní vilu v Klánovicích. Bezdomovce pak v domě nechali devět měsíců bydlet, tvrdili mu přitom, že on je majitelem. V květnu 2011 se s ním ale pár pohádal a bezdomovec nakonec opět skončil bez peněz na ulici. Černá s Šoškou trvají na tom, že vítězný tiket patří jim, protože ho muž vsadil za jejich peníze.  

Soud ale dvojici potrestal pětiletým vězením, nařídil jim navíc zaplatit Václavkovi 25 milionů korun. „Tím, kdo vsadil tiket a kdo na něj vyhrál, je František Václavek. Není pochyb o tom, kdo je výhercem a kdo jej o tuto výhru připravil,“ konstatoval předseda soudního senátu Jan Kadlec. Rozsudek je nicméně nepravomocný. 

Václavek: Konečně budu žít jako člověk

Loni pražský městský soud Černou s Šoškou osvobodil s tím, že tvrzení obžaloby se nepodařilo jednoznačně prokázat. Odvolací vrchní soud však poté kauzu vrátil k novému projednání.

„Mám výborný pocit. Koupím si byt a budu žít konečně jako člověk,“ radoval se po vynesení verdiktu. Jenže odsouzení se mohou odvolat, není tak jisté, kdy by se svých peněz mohl dočkat. Navíc svému advokátovi slíbil, že pokud soud vyhraje, dá mu třetinu z výhry.