Rittig dorazil na policii, vypovídat ale odmítl

Praha - Ivo Rittig se dostavil k výslechu kvůli kauze údajné korupce exposlanců ODS. Nakonec ale jako svědek nevypovídal. Podle Rittigovy advokátky nebyl státní zástupce schopen jasně vysvětlit, o co ve výslechu má jít. Kriminalisté se ho chtěli ptát i na jeho vztahy s bývalým náměstkem Vrchního státního zastupitelství v Praze Liborem Grygárkem.

Ivo Rittig měl být u tohoto výslechu v postavení svědka. V rámci „olomoucké“ části kauzy je stíhán za ohrožování utajovaných skutečností z Úřadu vlády, které měla poskytnout Jana Nagyová, dnes Nečasová. Žalobce prý ale nebyl schopen srozumitelně vysvětlit, k jakým skutečnostem se má lobbista vyjádřit. „Měl jsem úplně šílený pocit, protože někam jdete a vůbec nevíte, na co se vás ptají,“ uvedl Rittig. To ale odmítl vrchní státní zástupce v Olomouci Ivo Ištván - Rittig využil svého práva nevypovídat, rozhodně prý není ale pravdou, že by nevěděl, k čemu se má vyjadřovat, byl řádně poučen. 

Nejasnosti kolem předvolání zkritizoval před výslechem i obhájce Nečasové Eduard Bruna. Novinářům při svém příchodu na služebnu sdělil, že neví, k čemu má Rittig vlastně vypovídat, protože jediná spisová značka zahrnuje více kauz. S advokátem Josefem Lžičařem, který v jedné z větví případů kolem Nagyové zastupuje expremiéra Petra Nečase, se Bruna předem shodl na názoru, že lobbista by vůbec vypovídat neměl. A to s poukazem na to, že v jiné z větví - konkrétně v údajném vyzrazování utajovaných zpráv BIS - figuruje jako obviněný.

U výslechu si dnes Rittig také stěžoval, že do médií permanentně unikají informace ze spisů. „Řešili jsme naprostý fatální únik informací ze spisů. Jako příklad jsem uvedl, že první výpověď, kterou jsem učinil v září 2013 a bylo mi odmítnuto vydat kopii, byla hned druhý den pověšena na jednom z velkých serverů na internetu,“ podotkl Rittig.

Rittig dorazil rovnou z Monaka

Výpověď Ivo Rittiga se podle spekulací médií měly týkat rovněž bývalého náměstka pražského vrchního žalobce Libora Grygárka, který v kauze Jany Nečasové čelí obvinění ze zneužití pravomoci v souvislosti s jiným lobbistou Romanem Janouškem.

Rittig, který je v kauze jízdenek pro pražský dopravní podnik s dalšími čtyřmi lidmi obviněn z praní špinavých peněz a teprve nedávno mu byl vrácen pas, přijel do republiky na poslední chvíli. Ještě ve středu totiž na sociálních sítích zveřejnil fotografii ze svého pobytu v Monaku. Na služebnu Úřadu pro odhalování organizovaného zločinu dorazil i Ivo Ištvan, šéf olomouckého vrchního státního zastupitelství, které případ dozoruje.

Ivo Rittig
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK