Záchranná služba má dostat příští rok více peněz, slibuje ministr

Plzeň – Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) slíbil na návštěvě Plzeňského kraje více peněz pro zdravotnickou záchrannou službu, a to už od příštího roku. Podle něj zvýšení zahrne nová úhradová vyhláška pro rok 2015. „Určitě to bude příští rok více, ale neřeknu o kolik,“ uvedl ministr. Němeček prý chce při přípravě vyhlášky spolupracovat s kraji i regionálními nemocnicemi. Podle něj by podobně velké nemocnice měly dostávat i srovnatelné platby od pojišťoven.

Kraje mají příští rok na záchrannou službu dávat méně (zdroj: ČT24)

Podle plzeňského hejtmana Václava Šlajse (ČSSD) by se na financování záchranné služby měl více podílet stát. „V současné době jde třetina z veřejného zdravotního pojištění a zbytek platí kraj. Krajům přitom daňové příjmy klesají a státu roste výběr DPH i spotřebních daní,“ uvedl. 

I podle Němečka není dvoutřetinový podíl krajů v pořádku. Bude o tom jednat se zdravotními pojišťovnami a vezme to v potaz při přípravě nové úhradové vyhlášky. „Moje představa je taková, že by dvě třetiny mělo přispívat zdravotní pojištění a třetinou zřizovatel. Toto by byl férový model,“ řekl. Bude to o analýzách pojišťoven, kolik budou schopné uhradit, a o tom, jak porostou příjmy veřejného zdravotního pojištění. 

Němeček uvedl, že při přípravě úhradové vyhlášky bude výrazně vnímat slovo regionálních nemocnic, a počítá i se zapojením zástupců asociace krajů. Bude chtít, aby podobně velké nemocnice dostávaly podobné platby. Například oproti jihočeským nemocnicím dostávají nyní krajské nemocnice v Plzeňském kraji o 30 procent méně. 

„S řediteli nemocnic ve vašem regionu jsme se shodli na tom, že posledních pět let nemocnice šetří. Ale dneska už tam není z čeho brát, aniž by to postihlo kvalitu péče,“ dodal ministr. Pokud se prý ukáže, že za některé úkony dostávají nemocnice zaplaceno málo, tak by se prý úhrady mohly zvýšit.