Vědci zkoumají, co čeká pacienty po léčbě rakoviny

Brno - Klinika dětské onkologie Fakultní nemocnice Brno se zapojila do mezinárodního výzkumného projektu, který zkoumá následky léčby nádorového onemocnění: neplodnost a poškození sluchu. Osm evropských zemí spolupracuje, aby zkvalitnily život dětí i dospělých po prodělané léčbě.

„V posledních desetiletích dosáhla medicína v oblasti léčby dětských pacientů s nádorovými onemocněními velkých úspěchů. Více než 80 procent dětí s nádory dokážou dnes lékaři vyléčit, zatímco před 30 lety to byla jen polovina,“ uvedla mluvčí FN Brno Anna Mrázová. Lékaři se teď snaží předejít tomu, aby pacientům úspěšná léčba nemoci nezpůsobila jiné zdravotní potíže. Základem má být rozsáhlý celoevropský výzkum.

Zapojila se do něj i jedenadvacetiletá Zuzana z Ostravy, která také v dětství prodělala rakovinu. „Strávila jsem tady dobu mezi svým 13. a 14. rokem, příští týden to bude osm let. Pořád se snažím tu zkušenost nějak využívat, bořit tabu ve společnosti, že rakovina znamená smrt, což není pravda, protože většina dětí se zde vyléčí,“ popsala bývalá pacientka Kliniky dětské onkologie v Brně.

O své zkušenosti s nemocí hovoří jednadvacetiletá Zuzana (zdroj: ČT24)

U vyléčených dětských pacientů ale hrozí, že se za pár let budou kvůli léčbě potýkat s nežádoucími následky, jako jsou poruchy funkce orgánů a smyslových funkcí, růstové problémy, poruchy intelektu a dalšími handicapy. „Musíme jim ideálně předcházet nebo je zavčas odhalovat a řešit. Doufáme, že budeme umět odhalit pacienty, kteří mají vyšší pravděpodobnost rozvoje nežádoucích účinků po určitém léku, a tomu přizpůsobíme jejich léčbu,“ vysvětlil přednosta kliniky Jaroslav Štěrba.

Pětiletý zdravotnický projekt PanCare LIFE řídí Univerzita v Mohuči. „Vybudujeme rozsáhlou celoevropskou databázi vyléčených dětských onkologických pacientů a na vzorku 12 tisíc osob budeme zkoumat genetické i rizikové faktory vzniku dvou závažných pozdních následků protinádorové léčby,“ řekla Mrázová. Konkrétně se brněnští lékaři budou zajímat o problémy s plodností a poškození sluchu. Výzkum potrvá až do roku 2018.

Klinika v Brně-Bohunicích ročně léčí 130 až 140 nových dětí a mladistvých s leukemií a nádory. „Každý rok nám přibývají stovky vyléčených pacientů. Některé léčebné postupy jsou rizikovější, zejména ozáření hlavy a všechny typy transplantace kostní dřeně,“ upřesnil Tomáš Kepák, který má výzkumný projekt v brněnské nemocnici na starosti. V databázi kliniky, založené v roce 1998, je už téměř 1 600 vyléčených dětí, z nichž je dnes přes 700 v dospělém věku.