Novorozeně v popelnici potrestal soud 16,5 lety vězení

Plzeň - Krajský soud v Plzni poslal 30letou ženu na 16,5 roku do vězení za to, že loni v létě hodila do kontejneru novorozenou holčičku. Dítě přežilo bez vážnějších následků a je v pěstounské péči. Matce tří dalších dětí hrozilo 20 let i více.

Děvčátko tehdy našel v kontejneru na odpadky v chebské ulici Matěje Kopeckého náhodný kolemjdoucí. Bylo značně podchlazené, ale přežilo a nemá žádné následky. Bylo svěřené pěstounům z Plzeňska. 

Žena se hájila tím, že nechtěla miminko zabít a že „opravdu nejevilo žádné známky života“. Dítě hodila do kontejneru přesto, že přímo v Chebu je k dispozici babybox. Další dvě schránky, kam mohou rodiče, kteří se z jakéhokoli důvodu nemohou o dítě postarat, novorozeně odložit, jsou v regionu také v Sokolově a Karlových Varech.

Obhajoba tvrdila, že šlo o zkrat

Žena porodila doma na záchodě. Že rodí, zjistili prý až tehdy, když z ní plod vycházel. Detaily porodu si nevybavila. Soudu několikrát zopakovala, že neslyšela žádný křik a necítila pohyb. „Pupeční šňůru jsem nějak oddělila rukou. Nevím, jak jsem to udělala ani jak dlouho to trvalo,“ řekla. Podle ní na záchodě ten den nešla elektřina a bylo tam přítmí. Miminko odnesla v igelitové tašce do kontejneru před domem. Večer příteli řekla, že si musela dítě nechat vzít, protože se nevyvíjelo.

Podle obžaloby jednala promyšleně. „Pokud by chtěla, aby dítě někdo našel, neodložila by ho v uzavřené igelitové tašce,“ uvedl státní zástupce Martin Rykl. Podle něj se nezachovala jako matka novorozence, nesnažila se dítě oživit, uklidila byt a tvářila se, že se nic nestalo.

Obhajoba naopak navrhla zproštění. „Nevěděla, že to dítě je živé, když ho dávala do kontejneru. Takže její úmysl nesměřoval k zabití,“ uvedl obhájce Jan Blažek. „O děti se starala dobře, nechápu, proč to udělala, co ji k tomu vedlo. Podle mého šlo o okamžitý zkrat, nic nenasvědčovalo, že to připravovala,“ řekl už dříve druh obžalované. 

Vydáno pod