Babiš Němečkovi nevěří, měnit resorty ale nechce

Praha – Ministr financí Andrej Babiš lituje, že při povolebních koaličních vyjednáváních neusiloval o ministerstvo zdravotnictví pro své hnutí ANO. Současnému ministrovi Svatopluku Nemečkovi (ČSSD) nevěří, že rozkryje financování resortu. Řekl to novinářům po dnešní tiskové konferenci k zasedání Rady Asociace krajů. Zároveň ale popřel spekulace, že by s ČSSD chystal výměnu resortu zdravotnictví za resort spravedlnosti.

„V rámci koalice mám zásadní problém se zdravotnictvím. Myslím si, že je netransparentní, a nevidím důvod, proč bychom měli znovu navyšovat peníze,“ uvedl ministr financí. Dodal, že chce financování resortu rozkrýt. „Zpětně lituji, že jsem o to zdravotnictví neusiloval, protože si myslím, že pan Němeček má nějakou historii a zatím to nevypadá, že by to chtěl rozkrývat,“ dodal. „Nechci to moc komentovat. Známe zdravotnictví, jak se nakupují přístroje,“ řekl na dotaz, na co ohledně Němečkovy historie konkrétně narážel. 

Babiš doplnil, že v úterý má schůzku s Němečkem i s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). S předsedou vlády na ní chce řešit i to, že mu svou kritiku vzkazuje přes média a nesděluje mu ji na společných jednáních.

Němeček se proti kritice ohradil

Novinářům řekl, že snahou navýšit odvody za státní pojištěnce jen naplňuje to, co koalice slíbila v koaliční smlouvě a už jednou na vládě schválila. Babišovi doporučil, aby se více věnoval svému ministerstvu, protože nepředkládá včas materiály na vládu a zdravotnictví nerozumí. Vyzval politiky, aby „nehráli ruskou ruletu s pacienty“. 

  • Zdravotnictví a peníze za st. pojištěnce: Lukáš Jelínek, politolog Masarykovy demokratické akademie: „Andrej Babiš vzbudil velká očekávání v tom, co všechno dokáže ušetřit, aniž by se zvyšovaly daně. Myslím si, že se ukazuje, a možná už si to uvědomuje i on sám, že tak velká sláva to nebude. Ten spor o financování nemocnic je jenom jedním z řady sporů, které se objeví. A to nejen v oblasti zdravotnictví, ale i sociální politiky.“  
  • Spory okolo financování nemocnic: Miloš Brunclík, politolog FSV UK a Vysoké školy CEVRO Institut: „Je to vážný problém. Ale ne takový, aby sám o sobě dokázal vládu položit nebo úplně rozštěpit.“

Pojišťovny peníze mají, tvrdí Babiš

ČSSD chce podle Babiše jenom peníze, neví, co to je šetřit a racionálně fungovat. „Valorizovali jsme důchody, což je správné, teď na mě tlačí s odvodem pro státní pojištěnce… proč se pan premiér nezabývá tkáňovou bankou, kde je podvod za 1,5 miliardy, nebo nemocnicí sv. Anny, kde jsme podvedli kliniku Mayo?“ ptá se Babiš.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) ve středu vládě předložil návrh zákona, podle kterého by stát měl odvádět od 1. července více na zdravotním pojištění za děti, důchodce či nezaměstnané. Měsíční platba za šest milionů státních pojištěnců by měla stoupnout ze 787 na 845 korun. Zdravotnictví by tak letos získalo navíc 2,1 miliardy, podle návrhu by měly pojišťovny navýšit nemocnicím platbu za den o 100 korun jako kompenzaci zrušeného stokorunového poplatku. Vláda debatu o zákonu přerušila. „Pojištění není možné donekonečna navyšovat. Nemáme signály, že by se v resortu šetřilo,“ uvedl Babiš. Zdravotní pojišťovny podle Babiše mají na účtech asi 25 miliard korun. 

Babiš: Zdravotní pojišťovny peníze mají

„VZP dostala v lednu - ještě před tím, než jsem přišel do úřadu - předplatbu asi 4,6 miliardy a v této chvíli mají všechny zdravotní pojišťovny na účtech 25 miliard. Bylo by zajímavé zjistit, jak je mají uložené. To je ta kontroverze: vůbec ty 2,1 miliardy nepotřebovaly, protože peníze mají…“ 

Premiér Bohuslav Sobotka dnes zopakoval, že ČSSD trvá na tom, aby vláda přijala zákon, kterým se zvýší platby za státní pojištěnce, a to nejpozději v polovině letošního roku. Sobotka připomenul, že ANO s tímto řešením dříve souhlasilo. „Nerozumím tomu, proč ANO nyní změnilo názor a snaží se toto řešení odmítat,“ uvedl Sobotka. Zákon má podle něj nemocnicím zajistit peníze za zrušené poplatky za návštěvu lékaře.

Ke sporu se vyjádřil i třetí koaliční partner Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Podle něj není navýšení plateb za státní pojištěnce optimální, ale vláda by měla plnit to, co slíbila. „Nemůžeme donekonečna nalévat peníze do systému, když máme zadluženou republiku. Ale je to v koaliční smlouvě, tak se to nemá zpochybňovat. Tento styl práce je pak složitý,“ uvedl. 

Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

O výměně resortů se neuvažuje, tvrdí Babiš i Sobotka

Opakované zprávy v médiích o tom, že se připravuje výměna ministra Němečka za ministryni spravedlnosti Helenu Válkovou (ANO), ovšem popřel. „Ne, určitě ne, to je spekulace,“ prohlásil. V politických kuloárech se podle Novinek.cz už několik týdnů spekuluje o výměně resortů spravedlnosti a zdravotnictví mezi hnutím ANO a ČSSD. Tuto spekulaci ale popřel nejen Babiš, ale i premiér Sobotka. „Nevidím pro to důvod. Ministr Němeček pracuje aktivně, má silnou podporu zdravotnické veřejnosti,“ řekl Sobotka. Dodal, že vláda by se měla soustředit na práci a ne na výměny ministerstev. 

  • Na otázku, zda si i nadále myslí, že koalice ČSSD, ANO a lidovců vydrží celé čtyři roky, odpověděl ministr financí Babiš „asi ano“. „ČSSD by měla realizovat, k čemu se zavázala - že budeme šetřit, že budeme transparentní, že zveřejníme smlouvy,“ vzkázal sociálním demokratům. 

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček je v médiích propírán v souvislosti s nákupy předražených přístrojů v ostravské nemocnici a ministryně spravedlnosti Helena Válková zase vzbudila kontroverzní reakce v souvislosti se svými výroky o tom, že se za protektorátu toho moc nedělo.