Sobotka: Podpořte nás v eurovolbách, podpoříte i naše ministry

Olomouc – Nejsilnější vládní strana zahájila v Olomouci kampaň pro květnové volby do Evropského parlamentu. Sociální demokraté zdůrazňují vstřícnou politiku k Unii, v Bruselu chtějí bojovat hlavně s nezaměstnaností. Kandidátku povede sociolog Jan Keller. Volby se uskuteční 23. a 24. května. Celkem bude mít Česko v 751členném parlamentu 21 zástupců. ČSSD chce obhájit nynějších sedm křesel.

„To nejlepší, co můžeme udělat pro prosazování našich národních zájmů, je, že budeme v Evropě aktivní a budeme u jednacího stolu,“ prohlásil dnes při oficiálním zahájení předvolební kampaně v Olomouci premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. „Evropa může vytvářet podmínky pro dobré fungování sociálního státu,“ dodal. Strana do voleb investuje přibližně 25 milionů korun. Například hnutí ANO dá do kampaně 18,5 milionu korun, komunisté osm milionů.

Sociální demokraté berou eurovolby velmi vážně, protože jejich výsledek může podle hlasů ze strany ukázat, jestli se podařilo zastavit nečekaný propad z loňského sněmovního hlasování. Špatný výsledek by navíc podle některých mohl stranu poznamenat před podzimními komunálními a senátními volbami. „Tyto volby jsou důležité a nelze je podceňovat,“ poznamenal premiér a vyzval voliče, aby přišli k volbám.

„Rád bych požádal voliče, aby nás v evropských volbách podpořili, protože tím podpoří i naše ministry ve vládě,“ uvedl Sobotka. „Pracujeme na tom, abychom měli aktivní politiku zaměstnanosti, pracujeme na tom, abychom měli kvalitní zdravotnictví a abychom napravili chyby předchozí vlády,“ konstatoval šéf nejsilnější vládní strany.

Jan Keller a Bohuslav Sobotka
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Strana sází na kontaktní kampaň. „Budeme se soustředit na to, aby naši kandidáti mohli být co nejvíce mezi lidmi, propagujeme setkání s naším lídrem Janem Kellerem, objede prakticky celou republiku,“ vysvětlil Sobotka.

Kandidátku vede sociolog Keller

„Nejsme euroskeptici ani eurohujeři. Jsme pro Evropu, ale pro trochu jinou, než funguje dnes,“ prohlásil na olomouckém Horním náměstí lídr kandidátky ČSSD Jan Keller. Problémy jako chudoba či nezaměstnanost, které nyní řeší česká vláda, se podle něj se zabývají ve všech zemích EU. „Spousta problémů, kterým se my neubráníme, je řešitelná na půdě Evropského parlamentu,“ dodal sociolog.

Jan Keller
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Jan Keller, lídr kandidátky ČSSD:

„Nikdy nebyla Evropa bohatá tak jako nyní, přesto jsou miliony bezdomovců. Podle odhadů je 80 až 120 milionů Evropanů pod hranicí chudoby, tedy každý pátý. V České republice je to každý šestý až sedmý, ale obávám se, že v tom Evropu doháníme.“

Kellerovi už svou podporu vyjádřil prezident Miloš Zeman. Během své návštěvy Evropského parlamentu ve Štrasburku se nechal slyšet, že díky jeho kandidatuře bude v evropských volbách volit ČSSD. „V evropských volbách budu volit sociální demokracii, protože lídrem sociální demokracie je Jan Keller. Kdyby tam byl někdo jiný, velmi pravděpodobně bych volil Pavla Teličku,“ podotkl prezident koncem února.

„Sedm křesel by byl pro sociální demokracii velmi dobrý výsledek, byl by to náš příspěvek, aby levice měla v celém Evropském parlamentu většinu,“ podotkl dnes Sobotka. Poslední evropské volby vyhrála s více než 31 procenty hlasů ODS a získala devět mandátů. ČSSD byla druhá, komunisté získali čtyři mandáty a lidovci dva.

Volby se uskuteční v pátek 23. a sobotu 24. května. Českou republiku bude v novém europarlamentu zastupovat 21 poslanců, o jednoho méně než v jeho dosavadním složení.

Kandidátka ČSSD do Evropských voleb:

1. Jan Keller

2. Olga Sehnalová

3. Pavel Poc

4. Miroslav Poche

5. Zdeněk Seidl

6. Richard Falbr

7. Zuzana Brzobohatá

8. Vojtěch Mynář

9. Libor Rouček

10. Petr Osvald

11. Lukáš Vorel

12. Jiří Zemánek

13. Lukáš Kaucký

14. Radim Technik

15. Jan Gregor

16. Petr Šáda

17. Dana Váhalová

18. Radek Scherfer

19. Miloš Balabán

20. Kateřina Kalistová

21. Aleš Drobek

22. Kateřina Bocianová

23. Monika Hermannová

Ve volbách do Evropského parlamentu se letos v Česku utká 38 uskupení. Při minulých volbách jich bylo o pět méně. Ministerstvo vnitra z řádně přihlášených stran vyřadilo jen Československou stranu socialistickou, protože mimo jiné nezaplatila patnáctitisícový příspěvek na úhradu volebních nákladů. Lidé si i tak budou letos europoslance vybírat z rekordní nabídky sedmi sněmovních a 31 mimoparlamentních uskupení.

Vládní ANO povede do voleb bývalý eurokomisař Pavel Telička, za lidovce to bude někdejší ministr Pavel Svoboda. V čele kandidátky TOP 09 je bývalý viceguvernér České národní banky Luděk Niedermayer, komunisty povede poslankyně Kateřina Konečná, ODS první místopředseda strany a europoslanec Jan Zahradil. Hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury postavilo do čela advokátku Kláru Samkovou.