Památky otevřely brány návštěvníkům, zájem předčil očekávání

Praha – České památky se otevírají návštěvníkům. Na většině hradů a zámků právě dneškem začíná turistická sezona. A kasteláni přemýšlí, jak expozice a trasy ještě zatraktivnit. Mnohde tak přichystali zajímavosti již na první dny sezony. A zájem návštěvníků byl dnes skutečně velký.

Úspěšný první den sezóny hlásí například zámek v Českém Krumlově. Otevřená je jen první prohlídková trasa – zámecká kaple, renesanční pokoje Viléma z Rožmberka nebo maškarní sál. Prohlídkové trasy na severní straně zámku jsou zatím zakonzervovány, otevřou se v polovině dubna.

Kočár Marie Terezie či zmenšenina hradu Kunětické hory

Zámek má před sebou investice za 60 milionů. Největší novinkou letošní sezony bude expozice historických saní, kočárů a postrojů. „Tady vidíte knížecí kočár, který v roce 1740 se zúčastnil slavnostního průvodu Prahou při korunovaci Marie Terezie,“ podotkl kastelán Pavel Slavko.

Kunětická hora
Zdroj: ČT24

Návštěvníci hradu na Kunětické hoře u Pardubic kromě expozice útrpného práva, hladomorny a vyhlídkové věže mohou zase poprvé obdivovat i model hradu z období, jak vypadal za Pernštejnů. U přístupové cesty přibylo i několik laviček, aby prudký výstup nebyl tak náročný.

Hrad Velhartice si na nedostatek návštěvníků dnes nemohl stěžovat. Branou velhartického zámku jen během dopoledne prošlo třicet lidí. To je desetkrát víc, než je na začátku sezony obvyklé. Kastelán Petr Mejstřík na letošek plánuje například novou výstavu v hradním pivovaru. „Konkrétně se připravuje expozice na téma pašeráctví a podloudnictví na Šumavě,“ vysvětlil.

Poprvé se dnes otevřely také další památky ve Zlínském kraji, například zámek v Kroměříži a Vizovicích. Hrad Buchlov otevřel své brány lidem již minulý víkend. „Přišlo asi 300 lidí, na to, že je duben, tak návštěvníci chodí. Dnes už jsme šli i dětský okruh,“ podotkl kastelán hradu Rostislav Jošek. Za zvuku fanfár dnes symbolicky zahájil sezonu na hradě ve Zlíně-Malenovicích jeho zakladatel, moravský markrabě Jan Jindřich. Doprovázela ho družina v dobových kostýmech.

České památky se otevírají návštěvníkům (zdroj: ČT24)